na skórę/cerę problematyczną

nutri? a to mnie zaskoczyłaś

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
mi także dermatolog proponowała leczenie izotretynoiną, ale jak się dowiedziała, że mam CU, to wysłała mnie go gastro, która stanowczo nie pozwoliła mi na taką kurację. Mojej znajomej siostra także leczyła się doustnie witaminą A (miała wtedy ok. 25 lat), ale po 2 latach problem wrócił i do dziś walczy z trądzikiem.patkaas pisze: Różne były okresy, raz lepiej a raz gorzej. W końcu lekarz przepisał mi kurację izotretynoiną, a konkretnie Izotekiem. Pomogło na jakiś czas, ale później wróciło. Byłam naprawdę u wielu dermatologów. Miałam też peelingi TCA, bo blizn sporo. W tamtym roku, a właściwie już w 2013, ponowie zdecydowałam się na izotretynoinę, tym razem Aknenormin. Kurację skończyłam w tamtym roku jakoś marzec/kwiecień. Nie miałam ani jednej zmiany na twarzy, pomogło mi idealnie.
no też byłam zdziwiona. można je znaleźć w części aptekowej samoobsługowejMaatylda pisze:nutri? a to mnie zaskoczyłaś
ja w sumie już mówiłam o stosowaniu tego dwóm lekarzom i stwierdzili, że to raczej nie powinno się do tego przyczynić... sponsorzy po prostu o tym nie mówiąjulianka pisze:mi także dermatolog proponowała leczenie izotretynoiną, ale jak się dowiedziała, że mam CU, to wysłała mnie go gastro, która stanowczo nie pozwoliła mi na taką kurację.
tak to właśnie jest z tym trądzikiem. można to porównać do zaostrzeń w nzj. wracają nagle z tak naprawdę niewiadomych przyczyn. zawsze się jakieś wymienia, ale to raczej takie poszlaki, bo niczego nie można potwierdzić na 100%.julianka pisze:Mojej znajomej siostra także leczyła się doustnie witaminą A (miała wtedy ok. 25 lat), ale po 2 latach problem wrócił i do dziś walczy z trądzikiem.
całym sercem, duszą i rozumemjak ktoś ma duże problemy z suchością skóry, to polecam Cetaphil![]()
A ja polecam kremy z filmy Sylvecopatkaas pisze:
jak ktoś ma duże problemy z suchością skóry, to polecam Cetaphil
Ja od okresu dojrzewania miałam paskudny trądzik, początkowo chodziłam do dermatologa, miałam maści, ale nic to nie dało, tylko przesuszyło moją skórę.julianka pisze:jak na razie nie wiem co mam zrobić
piszesz o laserze frakcyjnym? Też miałam sobie go zrobić, bo blizn sporo, ale trzeba było podleczyć trądzik na to, antybiotyki i maści nie pomagały, więc wtedy zmieniłam dermatologa i zaczęłam terapię izotretynoiną. A o laserze już w sumie zapomniałam, a taki tani to on też nie jestFilifionka pisze:Wystraszyłam się i pobiegłam w końcu na laser.
Jakim konkretnie lekiem miałaś pierwszą? Ja za pierwszym razem stosowałam Izotek, który oczywiście na jakiś czas pomógł. Po stosowaniu izotretynoiny, która jest już najmocniejsza niby w 80% przypadków trądzik już nie wraca. Więc cóż, chyba jesteśmy w tych szczęśliwych 20%Lemoni pisze:Patkaas, jak wygląda druga kuracja, taka sama dawka? Ile minęło od zakończenia? Boję się, że znowu miałabym rok spokoju i tyle. Trądzik występuje u mnie na tle hormonalnym prawdopodobnie, bo jak wychudłam i zatrzymała mi się miesiączka, weszłam w cudowną trądzikoremisję.
Maatylda pisze:patkaas, czekam na relację
spoko spoko dziewczęta, dam znać! póki co po pierwszym dniu twarz mi nie odpadła, więc dobrze jeeest. teraz jest 20% w Superpharmie i zapłaciłam za niego chyba 31,99Lemoni pisze:Czekam na recenzję Pharmacerisu z kwasem migdałowym, może zarzucą znowu fajną promocję, kartę mam
Zgadzam sie, mi również przy podrażnieniu zalecił Cetaphil w postaci kremu ale to była tylko strata kasyMaatylda pisze:Kinia87, mam właśnie Brzozowy z Betuliną, jeszcze się nie dobrałam
/quote]
na co dzień to inny stosuje ale zawsze po dniu w makijażu nakładam tylko i wyłącznie Sylveco bo idealnie nawilża i zmniejsza podrażnienia skóry. Szybko sie wchłania z czego jestem zadowolona bo nie zostawia tłustych pozostałości![]()
Czasami w aptekach są dermo konsultacje, wiec jak traficie na taką to możecie poprosić by sprawdziła wam rodzaj cery i jakie macie problemu i co stosować a co unikać
A, i jeszcze jedno. Wiem, że dermatolodzy lubią zalecać Cethapil do mycia twarzy,
Jeszcze się z tym nie spotkałam, ale chętnie bym się na takie konsultacje wybrałaKinia87 pisze:Czasami w aptekach są dermo konsultacje, wiec jak traficie na taką to możecie poprosić by sprawdziła wam rodzaj cery i jakie macie problemu i co stosować a co unikać
Nie, nie, ja miałam laser nieinwazyjny (jedyne co jest po zabiegu to u mnie zaczerwieniona skóra)patkaas pisze:piszesz o laserze frakcyjnym
patkaas pisze: taki tani to on też nie jest