1 Czy kocham i akceptuję siebie? Nie, przytyłam po sterydach i tego nie mogę zaakceptować, nie podobam się sobie, chciałam wrócić do ćwiczeń, ale po ostatnim treningu brzuch się na mnie zemścił
2 Czy jestem wartościowy? Tak, każdy ma jakąś wartość:) a jaką to już inna sprawa

3 Czy zasługuję na odczuwanie szczęścia? Tak, zasługiwać może i zasługuję ale go nie odczuwam w ostatnim czasie.
4 Czy inni dobrze mnie postrzegają? Raczej tak
5 Czy przejmuję się opinią innych na swój temat? Rodziny, przyjaciół tak ale do momentu kiedy zaczynają mi mówić że powinnam leczyć się inaczej bo to nie możliwe że można chorować do końca życia na biegunki, wtedy opadają mi ręce. Kiedyś tłumaczyłam co i jak ale teraz zmieniam temat.
6 Czy zasługuję na bycie zdrowym? Tak, zasługuję. Pytanie powinno brzmieć czy zasługuję na bycie chorym? nie, na to nie zasługuję.
7 Czy moja choroba wpływa na obniżenie samooceny? Tak, wzrost wagi, frustracja spowodowana brakiem możliwości robienia planów na kilka miesięcy w przód. Np jeszcze rok temu myślałam, że za rok czy dwa polecę do Tajlandii na własną rękę z plecakiem, teraz już wiem że tego nie zrobię, boje się ich drobnoustrojów.
8 Czy miałam powód żeby ukarać się chorobą? Nie, a mam na to wpływ? Poza tym mało kto chce się sam karać, a na pewno nie dożywotnią chorobą.
9 Czy zanim zachorowałam odpowiedzi na pierwszą część pytań były takie same? Na większość pytań odpowiedź pewnie była podobna, poza tymi dotyczącymi samooceny. Ale choroba bardzo zmieniła moje postrzeganie świata i samej siebie, pomimo tego że czasami nie dowierzam że jestem przewlekle chora. A może jednak łudzę się że tak nie jest.