Witam troche szukałem na forum ale nie znalazłem co mażna jeść a czego nie przez pierwsze sześć tygodni po wycięciu jelita grubego i wyłonieniu Ileostomi.
Pozdrawiam black65.
Dieta przez pierwsze sześć tygodni po wyłonieniu Ileostomi.
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- black65
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
Dieta przez pierwsze sześć tygodni po wyłonieniu Ileostomi.
Wiara Fundamentem Życia.
- Carl
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: małopolskie
Re: Dieta przez pierwsze sześć tygodni po wyłonieniu Ileostomi.
black65, z tego co wiem nie ma jakiejś konkretnej diety. Zaleca się wprowadzanie nowych pokarmów stopniowo aby wyczaić co może Ci szkodzić, a co nie.
Ja bym Ci tylko na początku poradził zrezygnować ze wszystkich produktów wzdymających
Potem będziesz mógł też sprawdzić jak na to reagujesz.
Oczywiście KFC tez nie polecam
Pozdrawiam
Ja bym Ci tylko na początku poradził zrezygnować ze wszystkich produktów wzdymających

Oczywiście KFC tez nie polecam

Pozdrawiam
Wpi**** budyń jak Miska każe 

-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: podkarpackie
Ja jadłam wszystko ,na co miałam ochotę.Najwyżej częściej będziesz oprózniał wór.To było "wielkie żarcie".Ja mam j-poucha i teraz nie mogę jeść w normalnych ilościach jarzyn,owoców i tego co zawiera błonnik.Gdy sobie nadużyję to mam koszmarne biegunki
.A ty masz j-poucha?Jeżeli tak to korzystaj puki masz ileostomę bo później żegnaj owocku i jarzynko.Np.do obiadu jem łyżkę surówki.

gala
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
gala a stomię to robią na zapas przed postawieniem diagnozy?? Proszę zmień w profilu.
Co do diety przy stomii, to każdy inaczej reaguje, ale nie ma żadnych przeciwwskazań do jedzenie tego na co ma się ochotę.
Co do diety przy stomii, to każdy inaczej reaguje, ale nie ma żadnych przeciwwskazań do jedzenie tego na co ma się ochotę.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.