Bo podpowiedź z płatkami trafiona w 100% byłbyś mentorem w kwestii diety

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
to już sam podejmujesz decyzje.topost pisze:No i teraz czy dobrze robię nie jedząc jajek? Czy szkodzę sobie czy pomagam?
No właśnie też mam nie jeść 3 msc. glutenu i co po tych 3 msc.topost pisze: Ponieważ tak długo już ich nie jem to dotrwam do tych magicznych 12 miesięcy - ale czy to coś da? Na razie daje niewiele, jeśli w ogóle nic.
To ma działać mniej więcej tak że dokąd nie uszczelnisz jelita to zawsze będą występowały nietolerancje pokarmowe, w teorii eliminacja ma dać organizmowi wytchnienie od czynników drażniących, które mogą działać immunostymulująco powodując m.in. choroby AI - taka jest ogólnie rzecz biorąc cała ta teoria. I teraz eliminujemy żeby wyciszać niepożądane reakcje organizmu jednocześnie działając na polu uszczelniania jelita - inaczej nie ma to sensu bo za chwilę albo uczuli Cię coś innego albo po powrocie do drażliwego produktu wróci nietolerancja na niego. Czyli tak czy inaczej najważniejsze jest odbudowanie mikroflory ochronnej. Jest to bardzo skomplikowane u osób z NZJ ale bez tego niewiele się zmieni. Pamiętaj tylko że to jest TEORIA - nikt nigdy tego nie udowodnił jakimiś szerzej zakrojonymi badaniami naukowymi choć wiele doświadczeń w tym nie tylko dietetyków ale nawet LEKARZY - zdaje się ją potwierdzać, coś na rzeczy jest na pewno. Problemem jest tylko wiarygodność metod diagnostycznych.hary125 pisze:No właśnie też mam nie jeść 3 msc. glutenu i co po tych 3 msc.? Będę zdrowy? Nie będzie już nietolerancji? Trochę to bezsensu.