alate pisze:Libia,
nie chcę Cię straszyć, choć ten dział po części temu służy, ale to nic dobrego nie wróży
Idź do lekarza jak najszybciej. Nie wiem jak jest u Was przy CU, ale u mnie to zawsze oznacza rzut pozajelitowy, czyli zaostrzenie. Tylko sterydy mi pomagają, i na krótko niestety...
Jacekx pisze:Na afty Libia są leki np. Dezaftan
kupiłem se go też bo w jamie ale 2 miesiące temu hulało... stan ropny dziąsła ale co złego to nie ja
https://www.doz.pl/leki/p6390-Dezaftan
http://dezaftan.pl/wp-content/uploads/2 ... ulotka.pdf
Słusznie zauważyła Pandziaak, tak więc założyłam nowy temat odpowiadają z innego.Jacekx pisze:Alate sorry nie strasz Libii dość sięalate pisze:Libia,
nie chcę Cię straszyć, choć ten dział po części temu służy, ale to nic dobrego nie wróży
Idź do lekarza jak najszybciej. Nie wiem jak jest u Was przy CU, ale u mnie to zawsze oznacza rzut pozajelitowy, czyli zaostrzenie. Tylko sterydy mi pomagają, i na krótko niestety...nacierpiała.
Libia zanim zaczniesz z gruber rury sterydy ( tylko za zgodą Twego gastro) to polecam środki na afty czy pleśniawki
Wczoraj byłam zmuszona pójść na dyżur na SOR z racji soboty. W piątek wieczorem poczułam silny ból gardła. Początkowo myślałam, że łapnęłam przeziębienie, zważywszy że kiedy wróciłam ze szpitala w poniedziałek mój syn miał grypę. Jednak to co zobaczyłam w lustrze wręcz mnie przeraziło. Moja jama ustna była pokryta białym nalotem na języku, białe nacieki na podniebieniu miękkim i widoczne multum aft na podniebieniu twardym, miękkim, pod językiem, na wewnętrznej stronie policzek i migdały. Cały internet w grafice przeszukałam i nie znalazłam takiego widoku
Aktualnie biorę Encorton, bo mam łagodne zaostrzenie (stąd mój pobyt w szpitalu).
Tak jak tu pisałam w szpitalu wykryli mi clostridium. Podczas karmienia poza jelitowego pierwszą dawkę dostałam 2500 mg/doba metronidazolu, potem po 1500 mg. Na pusty żołądek bez osłony. To trwało 3 dni. Wychodząc ze szpitala na recepcie lekarz zapisał mi osłonę VIVOMIXX. Prawdopodobnie za późno o jakiś tydzień. Podejrzewam że to metronidazol spowodował takie spustoszenie. Lekarz z pogotowia uznał, że dostępne w aptece bez recepty leki nie wiele zdadzą się na tak zaawansowany przypadek. Przepisał mi Nystatyne. Takim sposobem, jestem teraz na dwóch antybiotykach i encortonie.
Od rana dowieczora pilnuje godzin brania leku, jak w szpitalu. 6:00, 7:00, 9:00, 12:00, 15:00, 18:00, 22:00, 24:00. Dlaczego tak. Trzy grupy leków 2 x 1, 3 x 1, 4 x 1. Jutro kończę metronidazol a więc pozostanę póki co na jednym antybiotyku.
Dzisiaj niedziela, czuję niewielką ulgę, ale jedzenie i picie to mękka, nawet mówienie sprawia mi ból
Afty nie są mi obce, ciągle miałam coś mi wyskakiwało. Jednak z taką siłą nigdy