Stawy
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Monika81
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Re: Stawy
No ja w sierpniu mam enterografie zaplanowaną, potem wrzesień reumatologia i szpital. zobaczymy co z tego będzie...
Ciepła kapiel na mnie nie działa, nawet letnia woda powoduje u mnie ból skóry całego ciała. Jedynie prawie zimna woda przynosi chwilowe ukojenie. Dziwne to wszystko
Ciepła kapiel na mnie nie działa, nawet letnia woda powoduje u mnie ból skóry całego ciała. Jedynie prawie zimna woda przynosi chwilowe ukojenie. Dziwne to wszystko
Monika81
- noodle
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: małopolskie
Wtrącam się do tematu, bo też miałam kłopot ze stawami. Co prawda nie w takim stopniu, jak Wy, ale miałam artroskopię. Potem miałam także fizykoterapię i masaże. Powiem Wam, że krioterapia coś mi dała (pewnie przeciwbólowo), ale w działanie laserów czy pola magnetycznego nie wierzę. Bardzo dużo dała mi za to terapia poprzez masaże. Dziś ręka jest prawie jak nowa 
Mam za to od jakiegoś czasu problem z plecami. Bolą mnie one bardzo często, w okolicach pod lewą łopatką. Bolą one on dłuższego chodzenia (wtedy czuję jak mięśnie się tam napinają i strasznie mocno plecy wtedy bolą). Czasami po przebudzeniu też mnie bolą, jak wstaję i chodzę parę pierwszych kroków po wstaniu. Nie wiecie, od czego to może być?

Mam za to od jakiegoś czasu problem z plecami. Bolą mnie one bardzo często, w okolicach pod lewą łopatką. Bolą one on dłuższego chodzenia (wtedy czuję jak mięśnie się tam napinają i strasznie mocno plecy wtedy bolą). Czasami po przebudzeniu też mnie bolą, jak wstaję i chodzę parę pierwszych kroków po wstaniu. Nie wiecie, od czego to może być?
Zapraszam na http://bezglutenowy.blog.pl
Dieta bezglutenowa od 1.11.2012 roku. Atrofia nerwu wzrokowego. PCOS. Glucophage xr 1500. W razie silnych skurczy Spasmolina.
Dieta bezglutenowa od 1.11.2012 roku. Atrofia nerwu wzrokowego. PCOS. Glucophage xr 1500. W razie silnych skurczy Spasmolina.
- noodle
- Aktywny ✽✽✽
Monika81, czyli pewnie pozostaje iść do reumatologa. Jestem ciekawa, skąd te wszystkie problemy zdrowotne się u mnie biorą. Co chwilę coś... 

- Monika81
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Chyba najlepiej byłoby pójść do reumatologa, ale do jakiegoś dobrego. Bo z doświadczenia wiem ze kiepskich lekarzy jest na pęczki nieststy... :-/
Monika81
- Monika81
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
no, tylko jesli sie nie znasz, to trudno wiedzieć co ma sie zrobić i zbadać. To właśnie jakiś lekarz powienien pomysleć i zlecic, ale.... wiadomo ze to już inny temat
Monika81
- Monika81
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
z lekarzami to jest jakaś masakra, tutaj u mnie w Poznaniu to juz odwiedziłam chyba wiekszość. ostatnio zmieniłam też gastrologa, który wiedzać, ze mam CD na stawy pzrepisywał mi ciagle NLPZ... szkoda słów
Monika81
- noodle
- Aktywny ✽✽✽
Egzistenz, bardzo chętnie, poproszę na PW jeśli możesz.
Bóle kręgosłupa, kłopoty z oczami, dieta bezglutenowa, problemy z testosteronem, problemy z tarczycą...

Bóle kręgosłupa, kłopoty z oczami, dieta bezglutenowa, problemy z testosteronem, problemy z tarczycą...

- ulka1986
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
Hej. Pomóżcie bo zwariuje. Jakieś 2-3 tyg. Temu odstawilam encortolon i się zaczęło, boli mnie wszystko na przemian, kark, nadgarstki, kolana, palce...wczoraj robiłam badania, cała morfoligia piękna, ob7,crp3, wapno9.5, czynnik rematoidalny4, czyli wszystko w normie. Nigdy wcześniej nie miałam problemu ze stawami, lekarz rodzinny rozkłada ręce, do reumatologa dostać się ciężko, jelita wydaje mi się że są spokojne, biegunek nie mam choć czasem coś zakuje.. I co chodzi, czy to po stetydach, jeśli tak to jak długo to potrwa? Strasznie mi to uprzyksza życie, dziś nie mogłam 3 letniego syna wyjąć z wanny... 

sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)
Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"
Bądź takim typem człowieka,że gdy rano wstajesz, twoja stopa dotyka podłogi, diabeł w piekle mówi "O k... wstał"
- Baby
- Moderator
- Choroba: mikroskopowe zap. j.
- województwo: mazowieckie
ulka1986, ja też mam koszmarne bóle przy zmniejszaniu dawki sterydów. Jeśli bardzo boli mnie zalecono powrócić do wcześniejszej dawki i spróbować ja zmniejszyć za tydzień. Pomogło trochę 

,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."
-
- Debiutant ✽
- województwo: -- poza Polską --
Mnie też dręczą bóle, szczególnie dłoni (plus uparty ganglion na prawym nadgarstku, który ciągle wraca), ale zapalenia stawów nie ma. Wszystkie wyniki też mam pięknie w normie (u reumatologa tylko jeszcze nie byłam) i się zaczynam zastanawiać czy to nie od Crohna? Lekarze nie wiedzą w ogóle co to jest, sugerują albo Ultraschall (chyba ultradźwiękowa terapia po polsku?) albo wycięcie ganglionu i fizjoterapię. Problem w tym, że ganglion na jednej łapie, a bolą obie. I gdzie tu logika 

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Bóle przy schodzeniu ze sterydów niestety typowe i trzeba się z tym pogodzić. Można też próbować leczyć zewnętrzne, ale to nie jest skuteczne w pankolotis. Uberis (budesonid na CU) jest niedostępny w Polsce, a jego cena zaporowa. Może należy wprowadzić immunosupresję?? To są decyzje, które należy podejmować po dyskusji z mądrym lekarzem.
Co do bólu dłoni to nie są typowym objawem pozajelitowym CD, ale tu każdy choruje tak jak umie. Dość często pomaga sulfasalazyna, którą warto wypróbować gdy zmiany są w jelicie grubym. Bóle stawowe zwykle są związane z zaostrzeniem lub je wyprzedzają i leczenie choroby zasadniczej z reguły pomaga. Oczywiście idź do reumatologa, bo dla ciebie ręce to podstawa. Może skierują cię na jakąś fizjoterapię??
Wielka polska pianistka Halina Czerny-Stefańska mówiła, że jak nie ćwiczy paru godzin dziennie to bardzo bolą ją ręce i ćwiczyła codziennie nawet gdy nie koncertowała.
Co do bólu dłoni to nie są typowym objawem pozajelitowym CD, ale tu każdy choruje tak jak umie. Dość często pomaga sulfasalazyna, którą warto wypróbować gdy zmiany są w jelicie grubym. Bóle stawowe zwykle są związane z zaostrzeniem lub je wyprzedzają i leczenie choroby zasadniczej z reguły pomaga. Oczywiście idź do reumatologa, bo dla ciebie ręce to podstawa. Może skierują cię na jakąś fizjoterapię??
Wielka polska pianistka Halina Czerny-Stefańska mówiła, że jak nie ćwiczy paru godzin dziennie to bardzo bolą ją ręce i ćwiczyła codziennie nawet gdy nie koncertowała.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- ulka1986
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
Aha, czyli przy zejściu z sterydów te bóle to norma i muszę je przetrzymać aż znikną
bo już sobie nowych schorzeń szukałam, bo nigdy nie miałam takiego problemu.

sulfalazin en 2x2tab, ortanol w razie potrzeby,folio,tran,wit b kompleks,pentasa2x1gr(czopki) wymienne na salofalk 4g/60 ml(wlewka na noc)
- Tubisia
- Doradca CD
- Kontakt:
ulka1986, no niestety to norma, ale jeśli ból będzie naprawdę nie do zniesienia, to lepiej iść z nim do lekarza, by sprawdzić przyczynę. Mam nadzieję, że to tylko reakcja odstawieniowa:)
Nikt nie będzie mi mówił jak mam żyć, bo nikt za mnie nie umrze.
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur
Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.
Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym
A jak ktoś będzie chciał, to mam cały arsenał narzędzi do tortur

Życie jest jak jajko - trzeba je znieść.
Zawiodły już: immunosupresja Aza i MTX, operacja, sterydy,3 biologie i inne leki, ale jeszcze żyję na złość innym