magda281 pisze:Shadowka napisał/a:
tutaj cięzko wypowiadać się bo nie wiadomo ile aborcji jest obecnie, ale nie będę się już więcej wypowiadać każdy ma prawo mieć swoje osobiste zdanie na ten temat
mam znajomego ginekologa,sporo dziewczyn przychodzi na taki zabieg-i nie dla tego że były zgwałcone(czy też dziecko w łonie chore)ale dla tego że wpadły a chcą jeszcze zaszaleć.
w takim razie lekarz taki łamie prawo, bo z tego co wiem to póki co prawo zezwalało na aborcje właśnie w momencie gwałtu lub zagrożenia życia matki lub dziecka, dokładnie nie wiem jak jest w tej chwili, jednak chyba tak naprawdę się to nie zmieniło...
LaStella81 pisze:Rozumiem kwestię gwałtu ale niczemu nie jest winne to bezbronne dziecko które rozwija się pod sercem kobiety, mam koleżanką która mimo ciąży z gwałtu zdecydowała się urodzić dziecko.
oczywiście, dobrze by bylo gdyby kobiety w takiej sytuacji chciały rodzić i były szczęśliwe, jednak to muszę być naprawdę silne jednostki, jednak wiele takich kobiet nosi brzmię tego, że zostały zgwałcone i do tego jeszcze społeczeństwo zawsze się dowiaduje i nie pomaga takiej kobiecie, niestety świat nie jest czarno-biały
LaStella81 pisze:Wybór kobiet za aborcją jest im czasem wygodny ponieważ znajdą wymówkę dlaczego to robią.: bo kariera, bo co na to szef, bo jestem za młoda albo jak powiedzieć o tym własnemu mężowi który nie chce mieć dzieci.
dlaczego więc nie sprawdzać takich kobiet, powinien się nimi zająć psycholog, przeprowadzić dokładny wywiad, zbadać czy nie jest to właśnie kwestia wygody, gdy kobieta zgłasza się z własnej wygody zapewne robi to na tyle wcześnie by móc przeprowadzić wywiad z nią, mężem z otoczeniem... sprawdzić wszystkie możliwości, powinna być odpowiednio przygotowana machina, bo przecież kobiety zgwałcone też musza to udowodnić, dlaczego inne mają mieć łatwiej. Nie chciałabym żeby ktoś pomyślał, że ja jestem za tym, że przychodzi baba do lekarza i po wszystkim, zdecydowanie nie chodzi mi o to, natomiast powinna być możliwość wyboru, są różni ludzie , różnie reagują i dają sobie radę.
Jeszcze kończąc o tych co po prostu dzieci nie chcą, powinny być im po porodzie takie dzieci odbierane i odbierane prawa , żeby nie było problemów gdy ktoś chce je adoptować.
LaStella81 pisze:Unikniemy wielu tragediom młodych kobiet, które po takiej nielegalnej aborcji są okaleczone i potem już nie mogą mieć dzieci.
Z ciekawości zapytam, unikniemy przez co? Bo jakoś nie mogę doczytać wątku, a bardzo mnie ciekawi Twoja opinia.
Rozpisuję się tak chyba dlatego, bo muszę wytłumaczyć dokładnie mój tok myślenia, który miałam od zawsze, gdybym Wam tego dokładnie nie wytłumaczyła bałabym się, że mój Gucio się obrazi na mamusię i jej tok myślenia. Nie jestem za bezmyślną aborcją, jednak totalny zakaz tworzy wiele wątpliwości o czym pisałam wcześniej.