Koniec refundacji kosmetyków do stomii.
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Koniec refundacji kosmetyków do stomii.
Realizując wniosek na sprzęt stomijny na nowy kwartał poinformowano mnie w sklepie medycznym, że nie NFZ nie refunduje już kosmetyków do pielęgnacji stomii
Uzyskałem informację że w ramach limitu mogę pobrać jedynie worki ewentualnie pastę. Wie może ktoś czy to prawda ewentualnie od kiedy coś takiego obowiązuje i na jakiej podstawie?? Bardzo mnie to niepokoi bo bez "drugiej skóry" bardzo źle mi się funkcjonuje.

Remicade nie pomógł:(
Ileostomia (Zespól jelita krótkiego) 14.10.2010
Żywienie pozajelitowe od 5.11.2010 r.
Wylew 7.12.2010 r.
Ileostomia (Zespól jelita krótkiego) 14.10.2010
Żywienie pozajelitowe od 5.11.2010 r.
Wylew 7.12.2010 r.
- Remedios44
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: lubelskie
Re: Koniec refundacji kosmetyków do stomii.
Wiem tylko tyle, że na stronach wojewódzkich oddziałów NFZ pojawiły się takie komunikaty: http://www.nfz-krakow.pl/index.php?com= ... ty&id=1662 Dla mnie też zielone gaziki ConvaCare nie są wcale luksusem, ale środkiem absolutnie niezbędnym do normalnego funkcjonowania. Na szczęście mam jeszcze spory zapas, ale pytanie, co będzie dalej?
Nawet gdy życie spycha cię najmocniej w dół, wciąż mierz wysoko. Wspinaj się na drabinę, podskakuj, choćbyś sam sobie wydawał się śmieszny ze swoją chęcią latania. Wszyscy mamy skrzydła, ale by latać, potrzeba wysiłku.
CU od 2002, ileostomia od 2004.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
A to stanowisko MZ macie?? Jest prężne stowarzyszenie stomików - niech walczy. My ich wspomożemy.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: polipowatość rodzinna
Równie dobrze mogą nazwać wodę utlenioną kosmetykiem do ran. Bez pudru gojącego nie mam życia.
- smutnajustin
- Początkujący ✽✽
- województwo: warmińsko-mazurskie
- Kontakt:
Byłam w tym miesiącu po wyprawkę i powiem wam jedną ciekawostkę a może już wiecie mają wyrównać cenny wszystkim do 400 zł. Urostomicy , kolostomicy i ilostomicy będą mieć 400 zł . Ale kiedy to wejdzie w życie nie wiem na pewno w 2013 roku . A tak z innej beczki z firmy WELLAND dostałam próbki, co ciekawe dostałam worek nie odpuszczalny przyklejany (worek biodegradowalny ) ^^ Pozdrawiam.
CD od 2005 roku.
Ileostomia od 30.07.2012 ( całkowita resekcja jelita grubego , pozostawiony kikut przy odbycie 18 cm)
Asamax 2x2 , Mekapturyna 1x1 , Metypred 32mg , Ketonal forte , Nospa forte , i na uspokojenie jakieś ziołowe
waga:40kg
"Crohn's disease no sleep"
Ileostomia od 30.07.2012 ( całkowita resekcja jelita grubego , pozostawiony kikut przy odbycie 18 cm)
Asamax 2x2 , Mekapturyna 1x1 , Metypred 32mg , Ketonal forte , Nospa forte , i na uspokojenie jakieś ziołowe

-
- Kontakt:
A top dobrze czy źle, że mają wyrównać??
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- smutnajustin
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Dla nie których bez różnicy jeśli chodzi o kolanostomie oni będą mieli dobrze o 100 zł więcej im na plus ale urostomicy miej będą mieć o 80 zł jak pamiętam maja na razie 480 zł. Jak to zmiany w NFZ na nie które rzeczy oszczędzają tak niestety na przewlekle chorych 

CD od 2005 roku.

- Remedios44
- Początkujący ✽✽
Teraz dla kolostomii sprzęt stomijny jest refundowany do kwoty 300 złotych, dla ileostomii do 400 złotych, a dla urostomii do 480 złotych. Jeżeli więc nastąpiłaby taka zmiana, o jakiej mówi smutnajustin, to dla kolostomików byłoby to korzystne, dla ileostomików nie zmieniłoby się nic, a dla urostomików byłoby niekorzystne. Tylko że po pierwsze, przez te 9 lat, od których mam stomię, słyszałam już tyle pogłosek i planów reform refundacji sprzętu stomijnego, które nie weszły w życie, że do wszystkich takich wieści podchodzę już z rezerwą; a po drugie - nawet dla kolostomików nie będzie to żadna zmiana na lepsze, jeżeli przy zwiększeniu limitu zostanie utrzymana ta październikowa zmiana, wycofująca refundację sprzętu pomocniczego. Co z tego, że woreczków będzie więcej, jeżeli będą się gorzej trzymać, częściej odklejać i przeciekać i jeżeli z brzucha się będzie robić jedna wielka rana?
Nawet gdy życie spycha cię najmocniej w dół, wciąż mierz wysoko. Wspinaj się na drabinę, podskakuj, choćbyś sam sobie wydawał się śmieszny ze swoją chęcią latania. Wszyscy mamy skrzydła, ale by latać, potrzeba wysiłku.
- smutnajustin
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Zobaczymy czy będą jakieś zmiany ale jak zawsze jak nie patrzeć zawsze są niekorzystne nie wiem czy kiedy kol wiek coś dobrego zrobili tylko zabierać i oszczędzać gdzie można a na kim NA CHORYCH
Polska rzeczywistość coraz gorzej.....

CD od 2005 roku.

-
- Kontakt:
POiiLKO walczy i te ograniczenia dotyczą tylko 5 województw. jak się dowiem czegoś nowego to napiszę.
- Orzelek
- Doświadczony ❃
- miasto: Częstochowa
Tu jest pismo od Pol-Ilko do NFZu i odpowiedź
http://www.polilko.pl/index.php?option= ... 4:warszawa
W jednym zgodzę się z NFZem. Skoro w załączniku do rozporządzenia jest określenie "inny sprzęt stomijny", to wszelkiego rodzaju zmywacze, gaziki, spraye, pianki do tego sprzętu nie należą. To są zwykłe kosmetyki.
W ten sposób da się szanse stomikom do zaopatrzenia się w większą liczbę worków. A przecież dla większości z nich obecne kwoty limitowe są za niskie. Jeśli to jest intencją NFZu, to jestem to w stanie zaakceptować.
Ostatnio Convatec wypuścił nowości: saszetki żelujące i spray do usuwania przylepca. Ja zastanawiałem się ile ludzi będzie to brać (dla mnie osobiście jest to zupełnie niepotrzebne). Może producenci sprzętu stomijnego poczuli, że mogą oferować więcej nowości wśród akcesoriów i liczyli, że NFZ nie zorientuje się o co chodzi.
Z drugiej strony stomicy potrzebujący tego typu akcesoriów po prostu będą musieli dopłacać. Kompromisem mogłaby być chociaż częściowa refundacja takich artykułów.
http://www.polilko.pl/index.php?option= ... 4:warszawa
W jednym zgodzę się z NFZem. Skoro w załączniku do rozporządzenia jest określenie "inny sprzęt stomijny", to wszelkiego rodzaju zmywacze, gaziki, spraye, pianki do tego sprzętu nie należą. To są zwykłe kosmetyki.
W ten sposób da się szanse stomikom do zaopatrzenia się w większą liczbę worków. A przecież dla większości z nich obecne kwoty limitowe są za niskie. Jeśli to jest intencją NFZu, to jestem to w stanie zaakceptować.
Ostatnio Convatec wypuścił nowości: saszetki żelujące i spray do usuwania przylepca. Ja zastanawiałem się ile ludzi będzie to brać (dla mnie osobiście jest to zupełnie niepotrzebne). Może producenci sprzętu stomijnego poczuli, że mogą oferować więcej nowości wśród akcesoriów i liczyli, że NFZ nie zorientuje się o co chodzi.
Z drugiej strony stomicy potrzebujący tego typu akcesoriów po prostu będą musieli dopłacać. Kompromisem mogłaby być chociaż częściowa refundacja takich artykułów.
25.11.2011 - ileostomia
01.12.2011 - kolostomia
21.11.2012 - usunięcie ileostomii
Bez leków
Remisja 
1 % z PITa wspomaga Jelita
Pozdrawiam

01.12.2011 - kolostomia
21.11.2012 - usunięcie ileostomii
Bez leków

1 % z PITa wspomaga Jelita
Pozdrawiam

-
- Początkujący ✽✽
r0b3r7 mi też bez pudru gojące jest ciężko,ale zastępuję go pudrem dla dzieci .Używam od jakiegoś czasu i nie narzekam.Płytka trzyma się na nim
więc może spróbuj z tym pudrem 

28.03.2012 -wyłonienie ileo i kolo-stomi ,07.06.2013-przywrócenie ciągłości przewodu pokarmowego leki:Pentasa 500 mg 3 x 2 tabl,wzrost 165 cm,waga 57kg
-
- Kontakt:
Ta odpowiedź to balach, bo limity nie są zwiększane od dawna, a sławetne rozporządzenie i tłumaczenie jest przykładem arogancji władzy, która wie lepiej czego pacjent w ramach limitu potrzebuje.
Więcej worków, więcej worków,
na niezagojoną ranę więcej worków
na trudny do zmycia klej więcej worków
na trudna do wymodelowania stomię więcej worków
na wszystkie bolączki, na brak refundacji więcej worków
dostarczmy decydentom na prawo, które tworzą.
Więcej worków, więcej worków,
na niezagojoną ranę więcej worków
na trudny do zmycia klej więcej worków
na trudna do wymodelowania stomię więcej worków
na wszystkie bolączki, na brak refundacji więcej worków
- Remedios44
- Początkujący ✽✽
Co do odpowiedzi NFZ:
1. Limity były zwiększane kilkakrotnie? Kiedy? Odkąd pamiętam, to kilkakrotnie zwiększały się ceny sprzętu (choćby wskutek zwiększania VAT), a limity pozostawały te same, czyli de facto się zmniejszały.
2. Argumentacja jest tak sformułowana, jakby sklepy medyczne na siłę wciskały pacjentom niepotrzebne im kosmetyki i tym samym uniemożliwiały im odbiór worków za cały limit
3. Środki pomocnicze to nie "tylko kosmetyki" - jak pisaliśmy powyżej - bez niektórych z nich normalne funkcjonowanie ze stomią nie jest możliwe, a że stomie są różne i różne powikłania, więc jedni pacjenci potrzebują pasty, inni gazików itp. Dla mnie odebranie gazików nie równa się zwiększeniu liczby worków, bo bez gazików wokół stomii będą mi rosnąć rany, worki będą się krócej trzymać i w rezultacie będę ich potrzebować jeszcze więcej. U innych pacjentów sytuacja wygląda analogicznie z innymi "tylko kosmetykami".

1. Limity były zwiększane kilkakrotnie? Kiedy? Odkąd pamiętam, to kilkakrotnie zwiększały się ceny sprzętu (choćby wskutek zwiększania VAT), a limity pozostawały te same, czyli de facto się zmniejszały.
2. Argumentacja jest tak sformułowana, jakby sklepy medyczne na siłę wciskały pacjentom niepotrzebne im kosmetyki i tym samym uniemożliwiały im odbiór worków za cały limit

3. Środki pomocnicze to nie "tylko kosmetyki" - jak pisaliśmy powyżej - bez niektórych z nich normalne funkcjonowanie ze stomią nie jest możliwe, a że stomie są różne i różne powikłania, więc jedni pacjenci potrzebują pasty, inni gazików itp. Dla mnie odebranie gazików nie równa się zwiększeniu liczby worków, bo bez gazików wokół stomii będą mi rosnąć rany, worki będą się krócej trzymać i w rezultacie będę ich potrzebować jeszcze więcej. U innych pacjentów sytuacja wygląda analogicznie z innymi "tylko kosmetykami".
Ktoś kiedyś proponował (przy okazji któregoś z kolei pomysłu zmniejszania refundacji sprzętu stomijnego), by szefowi NFZ wysyłać pocztą wszystkie zużyte worki stomijne, to będzie je mógł recyklingować i będzie więcej workówMamcia pisze:więcej worków

-
- Debiutant ✽
- województwo: dolnośląskie
W pewnym sensie można zrozumieć NFZ bo patrząc na moją szafkę i to co tam moja mama poprzynosiła zamiast worków, mógłbym sobie bez tego poradzić.
Moim zdaniem trzeba jednak wnioskować o rozszerzenie interpretacji o WAŻNE rzeczy bez których ja też sobie nie poradzę dla mnie to:
- puder gojący
- gaziki brązowe i niebieskie i w sumie tyle.
Na półkach stoją znów zbędne:
- Neutralizator zapachu, jakieś pianki mydłowe i trochę innych rzeczy które mama brała bo mi zostawało sporo worków i płytek.
Pytanie zgodnie z interpretacją mam teraz robić sobie zapasy płytek i worków na 20 lat w przód bo ich nie zużyję?
Nie ma co się obrażać, trzeba do tego rozsądnie podejść. Jeśli nie rozszerzą tej listy o niezbędne rzeczy sugeruję Fan Page RANY STOMIJNE - bez sprzętu typu puder itd. których według MINISTERSTWA nie są problemem. Walimy zdjęcia swoich ran stomii, wysyłamy do TV - krew chwytliwy temat i nie jesteśmy sami.
Moim zdaniem trzeba jednak wnioskować o rozszerzenie interpretacji o WAŻNE rzeczy bez których ja też sobie nie poradzę dla mnie to:
- puder gojący
- gaziki brązowe i niebieskie i w sumie tyle.
Na półkach stoją znów zbędne:
- Neutralizator zapachu, jakieś pianki mydłowe i trochę innych rzeczy które mama brała bo mi zostawało sporo worków i płytek.
Pytanie zgodnie z interpretacją mam teraz robić sobie zapasy płytek i worków na 20 lat w przód bo ich nie zużyję?
Nie ma co się obrażać, trzeba do tego rozsądnie podejść. Jeśli nie rozszerzą tej listy o niezbędne rzeczy sugeruję Fan Page RANY STOMIJNE - bez sprzętu typu puder itd. których według MINISTERSTWA nie są problemem. Walimy zdjęcia swoich ran stomii, wysyłamy do TV - krew chwytliwy temat i nie jesteśmy sami.