Dokładnie tak jak Ranka i Torvik napisali, sterydów nie można nagle odstawić.
basiu1982, co do samych sterydów, to bierzesz bardzo dużą dawkę. Mnie lekarz przepisywał maksymalnie 40mg i to już uznawał za dużą dawkę. Twój lekarz powinien kontrolować co jakiś czas parametry krwi i moczu, pierwszy raz tak po ok. 2 tygodniach brania sterydów. Bo obok takich widocznych efektów jak "puchnięcie", mogą one zmieniać parametry krwi. U mnie zawsze po sterydach mocno spadał potas a wzrastał cukier we krwi. dochodziło do tego nadciśnienie i podwyższony niedobry cholesterol. Logiczne jest, że wtedy samopoczucie nie jest najlepsze, może to powodować senność, brak koncentracji itp. Takie skutki uboczne nie u wszystkich występują, ale to musisz mieć po prostu kontrolowane, tym bardziej, że bierzesz astronomiczną jak dla mnie dawkę sterydów. Powinnaś mieć od razu ustalona ścieżkę schodzenia ze sterydów. Lekarz może też wypróbować inne podobne sterydy, jak np. Metypred, Calcort 6, Medrol. O niektórych z nich można poczytać, że są lepiej oczyszczone i dają mniej skutków ubocznych. Ja wypróbowałem na razie tylko Encorton i Metypred i oba dawały u mnie takie same skutki uboczne.
Poza tym, jeżeli zmiany w jelicie masz typowo dla CU, czyli na końcówce, to lekarz może zastosować sterydy miejscowo, czyli we wlewkach. Nie obciążają wtedy tak mocno całego organizmu. Jeżeli kurację sterydami trzeba by ciągnąć długo, to lekarze zalecają wtedy włączenie Azatiopryny i wycofywanie się ze sterydów, bo Aza, jeżeli jest dobrze tolerowana, powoduje mniej skutków ubocznych i można ją brać długo, nawet latami.
Poza tym ważne jest dobre ustawienie podstawowych leków. Gdzieś czytałem, że bierzesz Sulfę i coś osłonowego na żołądek. Ale jakie są te dawki Sulfy. I dlaczego nie ma czopków. A poza tym, jeżeli zmiany masz i w przełyku i w żołądku i w dwunastnicy i oprócz tego zdiagnozowane CU, to naprawdę warto wybrać się na konsultacje do dobrych specjalistów, aby jeszcze raz postawili diagnozę i włączyli skuteczne leczenie łączne, a nie tylko CU. Miałaś robioną gastro i kolonoskopię, ale czy pobrano z nich wycinki i co z nich wyszło? czy nikt nie sugerował, że to może być crohn?. Krótko mówiąc powinnaś znaleźć dobrego specjalistę, który dobrze poprowadzi leczenie, długotrwałe ciągnięcie na bardzo wysokich dawkach sterydów nie jest najlepszym rozwiązaniem.