Imuran
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- Słonko
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD
- województwo: śląskie
Re: Imuran
Raczej miałam na myśli słońce i chłoniaka...
- Mol
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: kujawsko-pomorskie
- Kontakt:
Mam pytanie - czy ktos przy braniu Imuranu zaobserwowal u siebie wzrost kreatyniny?
Odebralem dzis wyniki i jest nieznacznie ponad norme (1.16), a norma to 0.6-1.1, w zeszlym roku w marcu mialem 1.07, czy sa zatem jakies powody do obaw?
Odebralem dzis wyniki i jest nieznacznie ponad norme (1.16), a norma to 0.6-1.1, w zeszlym roku w marcu mialem 1.07, czy sa zatem jakies powody do obaw?
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Nie ma. Kreatynina to jeden z mierników funkcji nerek( i to nie jej poziom, ale klirens) , ale jak wszystkie inne parametry zależy też od wielu innych czynników np diety, gdyż jest to naturalny metabolit przemiany białkowej.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- ita71
- Doświadczony ❃
- województwo: pomorskie
Syn od 4 lat bierze imuran jest coraz bardziej apatyczny,
brak koncentracji i ogromne problemy z pamięcią.
Moje pytanie:czy ma to związek z imuranem?
Słyszałam,że ponoć tak czy to prawda?
brak koncentracji i ogromne problemy z pamięcią.
Moje pytanie:czy ma to związek z imuranem?
Słyszałam,że ponoć tak czy to prawda?
Nigdy nie mów nigdy...
- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Moja córcia też ma podobne objawy jak Twój synek, ita71.
Brak koncentracji, problemy z pamięcią, apatyczność, bóle stawów, a imuran bierze dopiero 9miesięcy.
Za to teraz mamy najniższy poziom leukocytów odkąd zaczęła brać ten lek, bo WBC=2,1

Brak koncentracji, problemy z pamięcią, apatyczność, bóle stawów, a imuran bierze dopiero 9miesięcy.
Za to teraz mamy najniższy poziom leukocytów odkąd zaczęła brać ten lek, bo WBC=2,1

Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły

- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
Nie przeziębia się zbyt często ale aktualnie coś zaczyna się dziać.
Od 4 dni ma podwyższoną temp.37-37,5, bóle stawów, ogólne osłabienie, ale żadnych innych objawów infekcji nie ma (typu katar, kaszel). Pediatra ją badał i osłuchowo jest o.k, gardło też o.k, więc trzęsę się ze strachu, że jakieś zaostrzenie idzie
Tymbardziej, że od dziś pojawiły się bóle brzucha, woda ze śluzem zamiast zwykłego stolca...
Imuran zażywa od 9 miesięcy, więc wcale nie długo i przez cały ten czas było dobrze aż do dziś...
Napisałam maila do lekarza prowadzącego i czekam jak na boskie zmiłowanie co odpisze i jaka będzie decyzja
Szukam ukojenia czytając forum i to mi bardzo pomaga!
Od 4 dni ma podwyższoną temp.37-37,5, bóle stawów, ogólne osłabienie, ale żadnych innych objawów infekcji nie ma (typu katar, kaszel). Pediatra ją badał i osłuchowo jest o.k, gardło też o.k, więc trzęsę się ze strachu, że jakieś zaostrzenie idzie

Tymbardziej, że od dziś pojawiły się bóle brzucha, woda ze śluzem zamiast zwykłego stolca...
Imuran zażywa od 9 miesięcy, więc wcale nie długo i przez cały ten czas było dobrze aż do dziś...
Napisałam maila do lekarza prowadzącego i czekam jak na boskie zmiłowanie co odpisze i jaka będzie decyzja

Szukam ukojenia czytając forum i to mi bardzo pomaga!
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3

-
- Kontakt:
Dlaczego podawana jest pentasa doustnie? czy podawano 5-ASA lub sterydy we wlewkach/ czopkach, jak cześć jelita jest/była zajęta procesem zapalnym?
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Kontakt:
[cytat usunięty na prośbę użytkownika][cytat usunięty na prośbę użytkownika]
Odebrałam maila od lekarza i jest dokładnie tak jak napisałaś Żabusiu-kontrolować morfo co tydzień i konsultacja tych wyników a dodatkowo lekarz zalecił metronidazol 2x 250mg przez 10 dni.
Byłyśmy we wtorek u pediatry i wszystko o.k, na przeziębienie to raczej nie wygląda, ani kataru, kaszlu, gardła czerwonego-nic.
Dzięki bardzo za dobre słowo, postaram się być dobrej myśli!
[ Dodano: 16-04-2009 ]
Córka ma "masywne zmiany zapalne w postaci zniesienia rysunku naczyniowego, masywnych owrzodzeń, ze wzmożoną krwawliwością kontaktową. W dystalnym odcinku esicy osłabienie rysunku naczyniowego, liczne wybroczyny śródścienne z nadżerkami i owrzodzeniami. Dalsze fragm. jelita grubego do kątnicy makroskopowo prawidłowe"-to stan na luty 2008
Rok czasu minęło zanim ustalono diagnozę. Na koloskopii w P-niu w listop. 2007 nie było żadnych wrzodów a w CZD w W-wie w lutym 2008 takie właśnie "cuda".....
Wrzody jako cud jednej chwili...
Odebrałam maila od lekarza i jest dokładnie tak jak napisałaś Żabusiu-kontrolować morfo co tydzień i konsultacja tych wyników a dodatkowo lekarz zalecił metronidazol 2x 250mg przez 10 dni.
Byłyśmy we wtorek u pediatry i wszystko o.k, na przeziębienie to raczej nie wygląda, ani kataru, kaszlu, gardła czerwonego-nic.
Dzięki bardzo za dobre słowo, postaram się być dobrej myśli!

[ Dodano: 16-04-2009 ]
Były sterydy we wlewkach (z hydrokortisonu), była pentasa we wlewach, były czopki i salofalk na samym początku doustnie i wiecznie NIC. Przez rok krwawienie non-stop.Mamcia pisze:czy podawano 5-ASA lub sterydy we wlewkach/ czopkach, jak cześć jelita jest/była zajęta procesem zapalnym?
Córka ma "masywne zmiany zapalne w postaci zniesienia rysunku naczyniowego, masywnych owrzodzeń, ze wzmożoną krwawliwością kontaktową. W dystalnym odcinku esicy osłabienie rysunku naczyniowego, liczne wybroczyny śródścienne z nadżerkami i owrzodzeniami. Dalsze fragm. jelita grubego do kątnicy makroskopowo prawidłowe"-to stan na luty 2008
Rok czasu minęło zanim ustalono diagnozę. Na koloskopii w P-niu w listop. 2007 nie było żadnych wrzodów a w CZD w W-wie w lutym 2008 takie właśnie "cuda".....
Wrzody jako cud jednej chwili...

-
- Początkujący ✽✽
- województwo: lubelskie
u mojego syna też spadaja leukocyty - obecnie jest na immuranie po niedawnym powrocie do tego leku ( wcześniej merkaptopuryna). Niestety po tygodniu podawania immuranu ( dawka 37,5) leukocyty spadly do 3,8 ( Tak samo było z merkaptopuryną). Czy ktoś ma jakiś pomysł na zatrzymanie spadku leukocytów inny niż odstwianie leków????? Innych niepokojących obajwów nie zaobserwowałam
-
- Kontakt:
klaudiapodg byłabym za podawaniem leków doodbytniczych - czyli w tej sytuacji wlewek. Pentasa w tabletkach słabo działa w tym rejonie. celem leczenia jest wprowadzenie w remisję, której tutaj nie osiągnięto. To, że w listopadzie było OK,a w lutym nie nie mówi nic złego o diagnostach. Taka natura choroby, szczególnie u dzieci
-
- Początkujący ✽✽
Dobry pomysł z tym czosnkiem, chociaż słyszałm opinię , że przy crohnie nalezy ograniczyć spożycie czosnku .
-
- Weteran ✿
- Kontakt:
to zależy, jednym szkodzi innym nie, najlepiej wypróbować. Tu opisaliśmy swoje wrażenia na temat czosnku:kasiaz pisze:że przy crohnie nalezy ograniczyć spożycie czosnku .
viewtopic.php?t=2207&highlight=czosnek
viewtopic.php?t=3879&highlight=czosnek
viewtopic.php?t=692&highlight=czosnek

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
- Marta27
- Debiutant ✽
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
Skutki uboczne stosowania Imuranu
Mi ten lek szkodzi z pewnością! Biorę Imuran w połaczeniu z mesalazyną od 8 miesięcy i właśnie mam 7 infekcję, czyli średnio raz w miesiącu. Dobija mnie to, bo wystarczy krótki kontakt z osobą chorą, a mnie już rozkłada. Ile można?
Niebardzo mogę przejść na sterydy, bo mam stan przedcukrzycowy, więc za chwilę skończyłabym z cukrzycą sterydową.
Wyniki morfologii jak do tej pory miałam ok. Czy ktoś z Was ma podobne problemy?

Marta27
"I w ciężkiej chorobie tkwi dobro. Kiedy ciało słabnie, silniej czuje się duszę."- Lew Tołstoj
"I w ciężkiej chorobie tkwi dobro. Kiedy ciało słabnie, silniej czuje się duszę."- Lew Tołstoj
- Marta27
- Debiutant ✽
- województwo: zachodniopomorskie
- Kontakt:
No unikam sterydów Żabusia, ale na pewno wiesz jak mocno upierdliwe są ciagłe infekcje. Kota można dostać. A z tą biostyminą chyba sama też wypróbuję. W końcu tylko eksperyment daje postęp nauce
Mam jeszcze pytanie, czy Twojej córce w czasie infekcji kazali odstawić immunosupresanty? Pozdrawiam

Marta27