żelazo

Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego niedobór powoduje anemię, a nadmiar jest związany z chorobą metaboliczną hemochromatoza.
Tutaj znajdziecie wszystkie tematy związane z tym pierwiastkiem mineralnym.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ranka
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3958
Rejestracja: 18 gru 2005, 17:53
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: 3 city
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: ranka » 24 lut 2007, 14:43

jesli nie masz niedoboru zelaza i bierzesz profilaktycznie to 1 tableteczka ci wystarczy :mrgreen:
natomiast jesli uzupelniasz niedobory to dawka:100-200 mg na dobe (raczej 200).
trzeba pamietac o tym,ze wit.C podnosi wchlanialnosc zelaza :wink:
no i zapomnialam poprzednio dodac ze bierze sie okolo 3 miesiace zeby uzupelnic niedobory zelaza zapasowego
Obrazek

Awatar użytkownika
megi_25
Aktywny ✽✽✽
Posty: 640
Rejestracja: 17 lut 2007, 13:11
Choroba: CD u partnera
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: megi_25 » 06 mar 2007, 11:48

Ja zbadałam żelazo i wyszło 54 /norma od 60/.Lekarka kazała mi kupić Biofer Folik.Biorę miesiąc i jestem bardzo zadowolona. Jest to żelazo + kwas foliowy + witamina C. Czuję się po nim dobrze.
Pozdrawiam
Meg
Żona Crohnowca mama urwisów Wiktora i Wojtka :-)))
Mąż: Leki: BRAK,po humirze dwa lata remisji endoskopowej teraz nawrót !!!!!

Obrazek

Obrazek

dzierzba
Początkujący ✽✽
Posty: 62
Rejestracja: 27 sty 2007, 12:05
Choroba: CD
Lokalizacja: w-wa
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: dzierzba » 06 mar 2007, 16:39

ranka mam pytanie czy zelazo wplywa bezposrednio na poziom hemoglobiny i czy po niej mozna sie orientowac czy jest oka ?? i drugie jakie sa skutki braku zelaza ?

Awatar użytkownika
Miki
Początkujący ✽✽
Posty: 295
Rejestracja: 29 cze 2006, 16:03
Choroba: CU
województwo: warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Olsztyn

Re: żelazo

Post autor: Miki » 07 mar 2007, 21:02

Mnie w przyszłym tyg. czekają badania, mam nadzieję że będzie sie czym pochwalić... ostatnio było całkiem nieźle :roll:

Awatar użytkownika
Miki
Początkujący ✽✽
Posty: 295
Rejestracja: 29 cze 2006, 16:03
Choroba: CU
województwo: warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Olsztyn

Re: żelazo

Post autor: Miki » 13 mar 2007, 19:48

Witam! Odebrałam dzisiaj wyniki badań : hemoglobina 12.9 (chyba całkiem niezła...), potas 3.9 (chyba mógłby być troszeczkę wyższy), no i OB trochę się zaniepokoiłam bo aż 20 dawno takiego wysokiego nie miałam, wydaje mi się że jest to spowodowane moją ostatnią chorobą, lekarz powiedział że to jakiś wirus grypowy, miałam 39 stopni gorączki, leżałam plackeim w łóżku tydzień, kaszel pozostał mi do dziś...

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: Cinimini » 13 mar 2007, 20:17

Tak podwyzszone ob to napewno od goraczki,moj rekordowy wynik to 92!!!!
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
Miki
Początkujący ✽✽
Posty: 295
Rejestracja: 29 cze 2006, 16:03
Choroba: CU
województwo: warmińsko-mazurskie
Lokalizacja: Olsztyn

Re: żelazo

Post autor: Miki » 14 mar 2007, 19:00

Noo mam nadzieję że to od grorączki, troche sie zaniepokoiłam, już rekodr do 96 !!!
Mam nadzieję że to nie jelitka (przesilenie wiosenne) :evil:

nie pisz postow pod soba - uzyj opcji "edytuj"
Ostatnio zmieniony 15 mar 2007, 00:44 przez Miki, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: Cinimini » 15 mar 2007, 18:46

Mi lekarz powiedzial,ze podwyzszone ob i temp. to standart przy naszej chorobie. Dlatego,ze te dwie rzeczy biora sie m.in. od stanow zapalnych,a jest to nieodlaczny element naszych chorob....a wiec podwyzszone ob-dzien jak codzien :razz: ,oczywiscie podwyzszone troche ,a nie do 92 wtedy to juz meksyk mialam...
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

danuta
Początkujący ✽✽
Posty: 54
Rejestracja: 16 kwie 2004, 21:07
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: myszków
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: danuta » 15 mar 2007, 19:49

Ostatnio biore azatioprine od stycznia, ostatnie badanie krwi z 9,03,07
HGB-9,2<norma 11,5-17,00>
WBC- 7,3 norma< 4,0-10,0>
HCT hematokryt 30,9 norma <35,0-45,0>
zastanawiam sie czy takie obnizenie hemoglobiny jest spowodowane tym ze biore AZA,
poziom zelaza 63,2 norma 60,0-150, natomiast
Got -24,2 a PGT-15,5
choruje na CU oprócz tych leków biore jeszcze Kwas foliowy i sulfasalasin EN, Ferrum lek,
Jakie moge jeszcze zrobic badnia, lub jakie leki wziąc aby poziom zelaza sie podniósł, brałam juz sorbifer, i hemofer
danka

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: Mamcia » 15 mar 2007, 20:21

Można jeszcze zrobic B12, ferrytynę i TIBS. Powinieneś mieć wykonany ręczny rozmaz krwi, bo to coś może powidzieć o funkcji szpiku. Białe świadczą o tym ,że supresji raczej nie ma, ale ich poziom może być spowodowany stanem zapalnym.
mamcia
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

danuta
Początkujący ✽✽
Posty: 54
Rejestracja: 16 kwie 2004, 21:07
Choroba: CU
województwo: śląskie
Lokalizacja: myszków
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: danuta » 15 mar 2007, 21:55

Nie wiem czy twoja odpowiedz mnie dotyczy Mamciu- bo napisałas "powinienes" nie wiem co to znaczy że nie ma supresji, poziom białych jest raczej niski 7,3 w poprzednie badanie 12,1 to chyba dobrze.
danka

ewuunia
Początkujący ✽✽
Posty: 85
Rejestracja: 06 wrz 2006, 18:40
Choroba: CD
województwo: podlaskie
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: ewuunia » 16 mar 2007, 09:42

Aja właśnie wczoraj odebrałam wyniki i mam żelaz poniżej 6 znowu czekają mnie kroplówki ale czy to coś da gdy mam ciągłe krwawienia z odbytu

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: Mamcia » 16 mar 2007, 11:57

Sorry za zmianę płci to wynika z mojej totaslnie antyseksistwoskiej postawy.
napisałam, że białe krweieni w normie - nie muszą świadczyć o braku supresji szpiku, gdzyż mogą być podniesione na skutek stanu zapalnego. Powtórne badania powinno być wykonane po niezwłocznie. brak w wynikach RBC, albo ja ślepa jestem
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
Mercedes
Debiutant ✽
Posty: 31
Rejestracja: 19 sty 2007, 23:42
Choroba: CU
Lokalizacja: Warszawa/Radom
Kontakt:

Re: żelazo

Post autor: Mercedes » 16 mar 2007, 17:03

Mamcia pisze:Można jeszcze zrobic B12, ferrytynę i TIBS.
wtrącę tylko że to ma być TIBC( całkowita zdolność wiązania żelaza) nie TIBS.
codzienne wyzwania..

Aniijjaa
Początkujący ✽✽
Posty: 469
Rejestracja: 27 sty 2007, 14:49
Choroba: CU
województwo: opolskie

Re: żelazo

Post autor: Aniijjaa » 19 mar 2007, 22:55

ładnie na 5 lat choroby nigdy nikt mi takich badań nawet nie zaproponował!
chyba czas już na kontrole.... :roll:
Aniijjaa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Żelazo”