Pasteryzowanie soków

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Pasteryzowanie soków

Post autor: Jacekx » 02 paź 2014, 19:35

Pasteryzowanie jest istotne :idea: ...... nawet w domowych wyrobach :idea:

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pasteryzowanie soków

Post autor: Mamcia » 02 paź 2014, 19:58

Tylko wtedy, gdy chcemy je przechowywać.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Pasteryzowanie soków

Post autor: Jacekx » 02 paź 2014, 20:40

Nie wiem czy Mamcia masz rację bo ...... w czasie produkcji soku można też wprowadzić bakterie :idea:

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pasteryzowanie soków

Post autor: Mamcia » 02 paź 2014, 21:19

Można wprowadzić wszystko i bakterie i wirusy i trucizny i co kto doda. Można napluć, na.... według wyobraźni. Wyciskanie owoców i warzyw nie jest związane zakażeniem bakteriami chyba że, wyciskamy nadpsute, spleśniałe itp. Nawet wtedy zagrożenie nie jest większe niż zjedzenie takiej zepsutej roślinki.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Pasteryzowanie soków

Post autor: Jacekx » 02 paź 2014, 21:25

Przykro Mamcia , że się upierasz Mamcia bo ja wiedzę czerpię od lekarza
bo gdy jesteś nie w remisji CU to soki świeże są niewskazane .
Wiem doświadczalnie coś o tym ...... a nie, że tylko upieram się.

Pozdrawiam
Ps. Mamcia nie zawsze musisz mieć rację

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Pasteryzowanie soków

Post autor: obyty.z.cu » 02 paź 2014, 21:26

Jacekx pisze:Pasteryzowanie jest istotne
sok robiony na świeżo ma swoje wartości,pasteryzacja wtedy jest bez sensu.
Sok robi się w ilościach do bezpośredniego spożycia .
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Mamcia
Specjalista od Spraw medycznych
Posty: 10316
Rejestracja: 04 mar 2004, 16:08
Choroba: CD u dziecka
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Pasteryzowanie soków

Post autor: Mamcia » 02 paź 2014, 21:57

Wielce Szanowny Panie J...x,
nie zawsze muszą mieć rację i często jej nie mam. To co piszę nie jest oparte na moim jednostkowym doświadczeniu, tylko na naukowych podstawach. Te oczywiście też się zmieniają o czym staram się informować.
Są osoby, które nie tolerują w zaostrzeniu surowizny, ale nie z powodów, że
w czasie produkcji soku można też wprowadzić bakterie :idea:
Nie będę kontynuowała tej dyskusji bo jest bezprzedmiotowa, gdyż Pan i tak swoje wie.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.

Awatar użytkownika
izo.sim
Doświadczony ❃
Posty: 1472
Rejestracja: 22 sty 2009, 17:20
Choroba: CD u dziecka
województwo: śląskie
Lokalizacja: Świętochłowice
Kontakt:

Re: Pasteryzowanie soków

Post autor: izo.sim » 02 paź 2014, 21:57

Jacekx pisze:bo gdy jesteś nie w remisji CU to soki świeże są niewskazane .
He he he... oboje macie rację, tylko nie do końca ją wykładacie. Sok "surowy", świeżo wyciśnięty ma najwięcej wartości odżywczych, ale nie jest on dla każdego. Kto z powodu stanu zdrowia nie może pić świeżego, musi pasteryzować. Dobrze, jak choć przetworzony nie wywołuje sensacji jelitowych. Mój syn dłuuuugo nawet domowego kompotu nie mógł pić, bo od razu biegł do WC.
https://marcinsim.wordpress.com/

02.05.2011 - 25.01.2012 HUMIRA
REMICADE:
05.06.2012, 19.06.2012, 16.07.2012,
11.09.2012, 6.11.2012, 2.01.2013, 27.02.2013 po kilku minutach odłączony z powodu reakcji alergicznej czyli wykluczenie z programu lekowego

Operacje Marcina:
I. 6.01.2012 uchyłek Meckela
II. 10.02.2012 resekcja ileo-cekalna
III. 27.04.2012 resekcja zespolenia z II operacji i wstępnicy

Jacekx
Znawca ❃❃
Posty: 2717
Rejestracja: 29 lip 2006, 21:24
Choroba: CU
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Pasteryzowanie soków

Post autor: Jacekx » 02 paź 2014, 22:00

Sorry Mamcia ja wszystkiego nie wiem ale pisałem , że mnie świeże soki poza remisją ganiają

Czy ja nie mogę też mieć racji ?

Poza tym taką informację , że powinienem używać soków pasteryzowanych miałem od specjalisty gastroenerologa :idea:

Dlaczego Mamcia się obrażasz ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Napoje”