Chcialem sie z Wami podzielic moimi spostrzezeniami na temat tej diety.
KROTKI WSTEP
Nie wiem jakie jest obecne podejscie lekarzy w Polsce ( od paru lat mieszkam w UK), ale mnie zawsze mowiono, ze nie ma diety na crohna, ze trzeba sprawdzac jak reagujemy na produkty itd. W UK nie jest w sumie lepiej odsylaja czlowieka do dietetyka on daje liste co mozna wcinac i czlowiek sie za glowie lapie co na niej jest.
2 lata temu przeszedlem operacje usuniecia jelita kretego, ale nie czulem sie tak rewelacyjnie jak to mialo w teorii wygladac. Pprzypisano mi lek :cholestyramine, ktory zaczal dzialac cuda. Momentalnie biegunki zniknely, bolow brzucha nie bylo/ Wykupilem spore zapasy i ruszylem w roczna podroz po Azji. W miedzyczasie pojawily sie u mnie problemy z malymi kamieniami na nerkach, ale zalozylem ze moze to od lokalnego zarelka albo za malo wody pilem itd. Po powrocie do UK po raz kolejny pojawily sie kamienie oraz z wynikow krwi wychodzilo, ze mam wstepne stadium stluszczenia watroby. To mnie sklonilo do jeszcze wnikliwszej analizy tego co jem ( zawsze staralem sie w miare zdrowo odzywiac - tak mi sie przynajmniej wydawalo). W maju 2016 r odstawilem wszelkie leki , mnostwo czasu zaczalem spedzac na czytaniu o odzywianiu, skladnikach odzywczych, jakie produkty na co wplywaja itd. Wciaz jednak nie bylo jakies rewelacji z Crohnem.
MERITUM
we Wrzesniu 2016 r po raz pierwszy zaczalem czytac o diecie paelo AIP. Postanowilem ja wdrozyc w zycie i sluchajcie wyniki byly rewelacyjne. Jest dosyc "upierdliwa" dieta nie mozna jesc glutenu, cukru, produktow mlecznych i wszelkich ziaren ( rowniez pseudoziaren), w skrocie wcina sie owoce, wiekszosc warzyw , miecho, ryby. Pierwsze 2 miesiace byly ciezkie bo trzeba sie kompletnie przestawic, odkrywa sie nowe produkty o ktorych wczesniej nie mialo sie zielonego pojecia i jest dosyc kosztowna. Po jakims czasie mozna na nowo przywracac niektore produkty z tzw "grey area" ( czyli produkty ktore jednym sluza innym nie ) i sprawdzac jak reaguje organizm. Dzieki temu ma sie co raz wiekszy wachlarz mozliwosci kulinarnych. Od tamtego czasu nie mam zadnych problemow Chronem jak rowniez z kamieniami na nerkach czy z watroba.
W zalaczniku mozecie znalezc tabelke z zakazanymi i polecanymi produktami. Dokument w jezyku angielskim.
Na koniec chcialbym podkreslic, ze nie jestem zadnym lekarzem, dietetykiem, naturopata itd. Walcze z Crohnem od ponad 10 lat i wydaje mi sie ze w koncu znalazlem rozwiazanie jak go trzymac w ryzach nie faszerujac sie zadnymi tabletami. Poczytajcie o tej diecie, skonsultujcie sie ze swoimi lekrzami a w razie pytan, wiecej szczegolow piszcie smialo.
pozdrawiam