Papierosy a nasze jelita
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
- tata pirata
- Specjalista ds. nowości w medycynie
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: lubuskie
Re: Papierosy a nasze jelita
Palenie papierosów sprzyja rozwojowi polipów w jelicie grubym, zwłaszcza tych polipów które zmieniają się w raka. Wynika to z dużej analizy 42 studiów przeprowadzonych w ostatnich 20 latach. Badacze odkryli, że u czynnych palaczy dwukrotnie częściej niż u niepalących dochodzi do rozwoju polipów w jelicie grubym. Byli palacze również są , w mniejszym stopniu, na to narażeni. Co więcej, analiza wykazała, że palenie sprzyja zwłaszcza polipom wysokiego ryzyka, czyli takim, które zmieniają się w raka.
Więcej informacji tutaj:
http://www.gastrojournal.org/article/PI ... X/fulltext
http://www.ccfa.org/reuters/smokingandcancer
Dodam jeszcze, że w artykule nie mówi się o chorych na NZJ, można sobie więc łatwo wyobrazić jak zwiększa się ryzyko rozwoju polipów u palaczy chorych na NZJ
Więcej informacji tutaj:
http://www.gastrojournal.org/article/PI ... X/fulltext
http://www.ccfa.org/reuters/smokingandcancer
Dodam jeszcze, że w artykule nie mówi się o chorych na NZJ, można sobie więc łatwo wyobrazić jak zwiększa się ryzyko rozwoju polipów u palaczy chorych na NZJ
- magda281
- Znawca ❃❃
- Choroba: CD
- województwo: mazowieckie
Ja nie pale juz 2 miesiace a rzucalam z plastrami: naklejalam przez 3 dni a pozniej juz nie.Lekko poszlo, gorzej jest teraz bo jak sie zdenerwuje to mnie ciagnie-ale nie daje sie (jak pomysle jak sie smierdzi)to od razu ochota na faje przechodzi.A co do stanu zdrowia musze przyznac ze lepiej sie czuje jak nie pale(nie latam co chwila do kibelka)przy papierosku do zawsze mnie krecilo.Tak ze wiec lepiej nie palic.
Pozdrawiam Magda

Pozdrawiam Magda
Kto nadzieje w innych pokłada,celu nie osiąga.
- doelli
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Szkoda kasy na palenie , nie palę już kilka lat i kiedy słyszę, że co chwila podnoszą ceny za to świństwo, to się cieszę, że mnie, to nie dotyczy! 

doelli
Jak dobrze, że jesteście!
-
- Debiutant ✽
- Choroba: CU
- województwo: małopolskie
Izunia pisze:A ja rzuciłam papierosy jak się dowiedziałam że jestem w ciąży.
Najgorszym błędem było to że rzuciłam od razu, a potem się dowiedziałam że trzeba stopniowo ograniczać, w końcu przestać.
No i potem odezwały się moje jelita.
Dokładnie to samo spotkało mnie

Rzuciłam palenie gdy dowiedziałam sie że jestem w ciąży i sie zaczeło

Potem znów zaczełam palić , ale było tak w kratkę . Okresy remisji przeplatały sie z aktywacją. Przed kolejną ciążą rzuciłam znowu . W trakcie ciąży sterydy itp ale wszystko skończyło sie dobrze. Nie wróciłam do palenia przez 6 lat . I było jak poprzednio , kalejdoskop.
Wstyd sie przyznac ale 3 lata temu wróciłam do nałogu i cóż jak dotąd remisja ! Nie wiem czy na to ma wpływ palenie , ale jak wspomniałam lekarzowi że myślę o rzuceniu to kazał mi się dobrze zastanowić

D:)
-
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
- Kontakt:
Dla niektorych bylby to istny rajelwirka pisze:moje rodzinka założyła sobie hurtownie papierosów która miesic sie na parterze mojego domu

Ja palilem kiedys troche ale nie mialem problemu z rzuceniem, czasami jak mam ochote (zly humor, impreza ) to zdarza mi sie zapalic.
Życie jednak ma sens 

- Behemot(ka)
- Początkujący ✽✽
- Kontakt:
Zapaliłam w życiu jednego paierosa, może szkoda że nie więcej, może by CU nie było 

Leki: Sulfasalazyna 2/2/2 Effectin 0/0/1 Depakina 1/0/1 + Kwas foliowy
Stan: Remisja kliniczna i endoskopowa
Nie jestem leniwa, po prostu mam wadliwy system dystrybucji energii.
http://www.venganza.org/
- Feniks
- Aktywny ✽✽✽
Tylko jakiś nic nie znaczący rak płucpanna-m pisze:Zapaliłam w życiu jednego paierosa, może szkoda że nie więcej, może by CU nie było

- goniusia
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: dolnośląskie
U mnie identycznie,choć na sobotniej imprezie trochę przesadziłam z fajkamispiro pisze:Ja palilem kiedys troche ale nie mialem problemu z rzuceniem, czasami jak mam ochote (zly humor, impreza ) to zdarza mi sie zapalic.

-
- Debiutant ✽
Ja rzuciłam palenie ponad 3lata temu i niestety od tej pory mam poważne problemy ze zdrowiem......
... Nie powiem że mnie nie ciągnie ....Za wszelką cenę jednak nie chcę wrócić do nałogu...
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- Kontakt:
Eee, na jedno się choruję, na inne umieraFeniks pisze:Tylko jakiś nic nie znaczący rak płucpanna-m pisze:Zapaliłam w życiu jednego paierosa, może szkoda że nie więcej, może by CU nie było

Leki: Sulfasalazyna 2/2/2 Effectin 0/0/1 Depakina 1/0/1 + Kwas foliowy
Stan: Remisja kliniczna i endoskopowa
Nie jestem leniwa, po prostu mam wadliwy system dystrybucji energii.
http://www.venganza.org/
- doelli
- Aktywny ✽✽✽
- województwo: podkarpackie
- Kontakt:
Rozważania po fakcie...panna-m pisze:panna-m napisał/a:
Zapaliłam w życiu jednego paierosa, może szkoda że nie więcej, może by CU nie było
O ironio!panna-m pisze:Eee, na jedno się choruję, na inne umiera
doelli
- izyda
- Debiutant ✽
- Kontakt:
A CO MI PORADZICIE ? WCZESNIEJ STWIERDZILI U MNIE CU -NIE PALIŁAM NIGDY NAŁOGOWO.ALE OSTATNIO PO BADANIACH STWIERDZILI CROHNA ALE NA JELICIE GRUBYM I CO ?PALIĆ CZY NIE? 

- izyda
- Debiutant ✽
- Kontakt:
SORRY ZA POWTÓRKĘ DOPIERO SIĘ UCZĘ PISAĆ .... 

- tom-as
- Ekspert ✿✿
- województwo: śląskie
@izyda
mam prosbe mala do Ciebie
jak piszesz posty to nie pisz ich caly czas duzymi literami... takie pisanie w internacie oznacza krzyk... a chyba nie ma powodu do krzyku
jak napisze malymi to obiecuje ze tez to przeczytamy zrozumiemy i w razie czego odpowiemy
mam prosbe mala do Ciebie
jak piszesz posty to nie pisz ich caly czas duzymi literami... takie pisanie w internacie oznacza krzyk... a chyba nie ma powodu do krzyku

jak napisze malymi to obiecuje ze tez to przeczytamy zrozumiemy i w razie czego odpowiemy

-
- Debiutant ✽
- województwo: świętokrzyskie
- Kontakt:
Witam
Jestem nowym użytkownikiem. Trzy razy próbowałem (rzucałem palenie) i za każdym razem następował nawrót choroby, to nie przypadek. Za pierwszym razem rzuciłem na ponad rok czasu, wtedy jeszcze nie wiedziałem, z czego to się wzięło, dopiero przy trzeciej próbie zrozumiałem, że palenie ma jednak duży wpływ na CU.
Piotr M.
Jestem nowym użytkownikiem. Trzy razy próbowałem (rzucałem palenie) i za każdym razem następował nawrót choroby, to nie przypadek. Za pierwszym razem rzuciłem na ponad rok czasu, wtedy jeszcze nie wiedziałem, z czego to się wzięło, dopiero przy trzeciej próbie zrozumiałem, że palenie ma jednak duży wpływ na CU.
Piotr M.
Jak palę to nie choruję na CU
Piotr Michnowski
Piotr Michnowski