Strona 1 z 2

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 14 wrz 2013, 13:21
autor: Cinimini
obyty.z.cu, ratuj... Niedawno wzbogaciłam moją kuchnię o piekarnik i od 2 tyg. intensywnie o testuję. Niestety każde ciasto, ale to każde - nawet te które z powodzeniem piekłam u Mamy - opadają po zakończeniu pieczenia. Gdy się pieką są jak z obrazka, piękne, wyrośnięte,a tylko wyłączę piekarnik i opada w wyniku czego robi się zbity "gniot". Robiłam piaskowca, zebrę, jogurtowe z owocami, biszkopt z owocami i salceson... Niezależnie od tego czy ciasto wyjmuję czy zostawiam w piekarniku do ostygnięcia, czy tylko uchylam drzwiczki - zawsze opada. Co robię źle?

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 14 wrz 2013, 13:59
autor: obyty.z.cu
pewnie za dużo możliwości.. a jak zwykle,to pewnie coś prostego.
Musisz wyczuć piekarnik,każdy piecze inaczej.
Inne temperatury,czas pieczenia,jakie grzałki,...inne ustawienia,inny poziom w piekarniku,termoobieg,..
tu ,może być wszystko...
albo po prostu coś z przepisem.

Może zaczynasz z zbyt wysokiej temperatury,wierzch sie pali,a w środku surowizna...
nie wiem.

Ale,w takich chwilach,to kiedyś przeszukałem neta w poszukiwaniu nie przepisów,a podstawowych zasad pieczenia ciasta,biszkoptowego,kruchego,drożdżowego.
Niby wszystko wiemy,a przy tych podstawach okazuje się,że zagubiliśmy się w rutynie.

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 14 wrz 2013, 15:08
autor: Baby
Cinimini, może to śmieszne i każdy wie ale zawsze po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto pozostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki. Po jakiś 30 minutach jak już przestygnie dopiero wyjmuj ;)

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 14 wrz 2013, 15:28
autor: obyty.z.cu
Baby pisze:każdy wie ale zawsze po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto pozostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki.
szczerze powiedziawszy,prawie nigdy tego nie robie,może "jakieś" wymyślne serniki.
Temat może być czasem w tym,jak nastawiasz pieczenie,jakie grzałki,na którym poziomie w piekarniku ustawiasz ciasto.
Ja piekę najczęściej na 2 grzałkach,na drugim od dołu poziomie,czyli bardzo nisko i daleko od tej u góry.
Większość wypieków w temperaturze ok. 170 C,ale często ,np, w sernikach jest tak,że piekarnik nagrzany na 180 C i po włożeniu ciasta ,natychmiast schodzę do 150 i piekę czasem dłużej o kilkanaście minut.
Temat "suchego patyczka" też czasem się przydaje.
A co z proszkiem do pieczenia ,ile go dajesz,może używasz sody...
to są drobiazgi,ale warto czasem to naprawdę sprawdzić wg przepisu,a nie z pamięci.

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 14 wrz 2013, 16:53
autor: Cinimini
Baby pisze:Cinimini, może to śmieszne i każdy wie ale zawsze po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto pozostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki. Po jakiś 30 minutach jak już przestygnie dopiero wyjmuj ;)
Tak robię - opada.

obyty.z.cu, piekę na środkowym poziomie i piekę grzałkami góra dół w temp. zależnej od przepisu ale +/- 180 st, patyczkiem tez zawsze sprawdzam. Ja ciast sporo upiekłam, więc nie jestem taka "zielona"i te wszystkie zasady znam. Dlatego tym bardziej nie rozumiem co się dzieje ... :/
Dziś chyba się pokuszę na Twojego kruszona, ale zrobię go z malinami.

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 15 wrz 2013, 23:24
autor: Mala_Mi
dlatego ja wybieram ciasta, które zawsze wychodzą choćby nie wiem co ;)

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 16 wrz 2013, 10:46
autor: Cinimini
magdalene pisze: A jak przekroisz ciasto, to jest w środku upieczone?
Jest upieczone, ale nie jest puszyste tylko zbite.
Wczoraj upiekłam Ciasto ucierane z owocami - wstawiłam na dłuższy czas i wyższą temp. niż w przepisie, wyszło puszyste, ale się spaliło od spodu :D

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 16 wrz 2013, 11:57
autor: Cinimini
Niszka pisze:Cinimini napisał/a:
Robiłam piaskowca, zebrę, jogurtowe z owocami, biszkopt z owocami i salceson...
Cinimini napisał/a:
Wczoraj upiekłam Ciasto ucierane z owocami
Muszę zapytać - kiedy Ty masz na to czas? :)
Jak Julek śpi i jeść nie woła :D

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 19 wrz 2013, 20:33
autor: Cinimini
Nie!! To już jest szczyt!! Dziś zrobiłam babkę cytrynową z "papierka" i też opadła... I o co tu chodzi??

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 19 wrz 2013, 21:12
autor: Cinimini
elwirka, dziękuję za sugestię. A o ile zmniejszyć temp. i ile wydłużyć czas tak +/- ?

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 20 wrz 2013, 12:14
autor: kasinp
Cini rób "rzucane" , mnie nigdy nie opadaja , po upieczeniu jak tylko wylączysz piekarnik , bierzesz gorącą blachę iz wysokosci kolan spuszczasz z łomotem o ziemie , bąbelki goracego powietrza ze srodka odbija i ciasto nie opadnie , nie ma bata , czysta fizyka. :)

(spuszczasz pionowo , blache , tak aby spadlo na ziemie , dywan czy deske do krojenia , ale musi nim wstrząsnąć tak konkretnie.)

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 20 wrz 2013, 13:46
autor: obyty.z.cu
kasinp pisze:bąbelki goracego powietrza ze srodka odbija i ciasto nie opadnie , nie ma bata , czysta fizyka.
ale tylko biszkopt chyba :wink:
taki na tort szczególnie,będzie równiutki.
Inne chyba już nie .
Czas,temperatura to podstawa,no może jeszcze można zrezygnować z proszku do pieczenia,np.kruche ciasto urośnie i bez niego.
Po eksperymentować też by można z termoobiegiem,krótszy czas pieczenia i równomierny rozkład temperatury itd...

Swoją drogą pamiętam pieczenie w prodiżach,ciasto się wlewało i nie ma siły ,zawsze się udawało :razz:

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 20 wrz 2013, 14:31
autor: Cinimini
kasinp, no takiego sposobu to nie znałam :D

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 21 wrz 2013, 10:02
autor: Raysha
- Kochanie, co robisz?
- Rzucam ciastem by nie opadło

:E

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

: 21 wrz 2013, 10:10
autor: obyty.z.cu
http://slodkoscinatalerzu.blox.pl/2012/ ... astem.html
Poniżej porównanie. Ciasta zrobione z tego samego przepisu, po lewej "rzucane", po prawej nie. Różnica widoczna gołym okiem, w grubości ciasta też.
nie mam co robić ,więc sobie googluje,nawet to ciekawe,temat "opadania" ogranicza się jednak do temperatury,ilości grzałek,czasu pieczenia,miejsca w piekarniku,przesiewania mąki,ciasto w lodówce,proszku do pieczenia,nie otwierania piekarnika w trakcie pieczenia, i cudownych dodatków typu sok z cytryny czy octu.
Warto poczytać innych...choćby pierwsze na które natrafiłem
http://kotlet.tv/jak-piec-ciasto
http://www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=1
http://forum.styl.fm/sposoby-na-zakalec.t21471.htm
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuch ... 39722.html