Ciasta po upieczeniu opadają

czyli to, co możemy jeść zebrane w pyszne dania - pomysły kulinarne własne i ściągnięte. Zapraszamy i życzymy smacznego :)

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Cinimini » 14 wrz 2013, 13:21

obyty.z.cu, ratuj... Niedawno wzbogaciłam moją kuchnię o piekarnik i od 2 tyg. intensywnie o testuję. Niestety każde ciasto, ale to każde - nawet te które z powodzeniem piekłam u Mamy - opadają po zakończeniu pieczenia. Gdy się pieką są jak z obrazka, piękne, wyrośnięte,a tylko wyłączę piekarnik i opada w wyniku czego robi się zbity "gniot". Robiłam piaskowca, zebrę, jogurtowe z owocami, biszkopt z owocami i salceson... Niezależnie od tego czy ciasto wyjmuję czy zostawiam w piekarniku do ostygnięcia, czy tylko uchylam drzwiczki - zawsze opada. Co robię źle?
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: obyty.z.cu » 14 wrz 2013, 13:59

pewnie za dużo możliwości.. a jak zwykle,to pewnie coś prostego.
Musisz wyczuć piekarnik,każdy piecze inaczej.
Inne temperatury,czas pieczenia,jakie grzałki,...inne ustawienia,inny poziom w piekarniku,termoobieg,..
tu ,może być wszystko...
albo po prostu coś z przepisem.

Może zaczynasz z zbyt wysokiej temperatury,wierzch sie pali,a w środku surowizna...
nie wiem.

Ale,w takich chwilach,to kiedyś przeszukałem neta w poszukiwaniu nie przepisów,a podstawowych zasad pieczenia ciasta,biszkoptowego,kruchego,drożdżowego.
Niby wszystko wiemy,a przy tych podstawach okazuje się,że zagubiliśmy się w rutynie.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Baby
Moderator
Posty: 4162
Rejestracja: 30 mar 2011, 12:19
Choroba: mikroskopowe zap. j.
województwo: mazowieckie
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Baby » 14 wrz 2013, 15:08

Cinimini, może to śmieszne i każdy wie ale zawsze po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto pozostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki. Po jakiś 30 minutach jak już przestygnie dopiero wyjmuj ;)
,,Jeśli chcesz zmienić świat, zacznij od siebie." Gandhi
,,Jeśli życie rzuca Ci kłody pod nogi - zrób sobie z nich tratwę."

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: obyty.z.cu » 14 wrz 2013, 15:28

Baby pisze:każdy wie ale zawsze po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto pozostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki.
szczerze powiedziawszy,prawie nigdy tego nie robie,może "jakieś" wymyślne serniki.
Temat może być czasem w tym,jak nastawiasz pieczenie,jakie grzałki,na którym poziomie w piekarniku ustawiasz ciasto.
Ja piekę najczęściej na 2 grzałkach,na drugim od dołu poziomie,czyli bardzo nisko i daleko od tej u góry.
Większość wypieków w temperaturze ok. 170 C,ale często ,np, w sernikach jest tak,że piekarnik nagrzany na 180 C i po włożeniu ciasta ,natychmiast schodzę do 150 i piekę czasem dłużej o kilkanaście minut.
Temat "suchego patyczka" też czasem się przydaje.
A co z proszkiem do pieczenia ,ile go dajesz,może używasz sody...
to są drobiazgi,ale warto czasem to naprawdę sprawdzić wg przepisu,a nie z pamięci.
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Cinimini » 14 wrz 2013, 16:53

Baby pisze:Cinimini, może to śmieszne i każdy wie ale zawsze po upieczeniu wyłącz piekarnik, ciasto pozostaw w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki. Po jakiś 30 minutach jak już przestygnie dopiero wyjmuj ;)
Tak robię - opada.

obyty.z.cu, piekę na środkowym poziomie i piekę grzałkami góra dół w temp. zależnej od przepisu ale +/- 180 st, patyczkiem tez zawsze sprawdzam. Ja ciast sporo upiekłam, więc nie jestem taka "zielona"i te wszystkie zasady znam. Dlatego tym bardziej nie rozumiem co się dzieje ... :/
Dziś chyba się pokuszę na Twojego kruszona, ale zrobię go z malinami.
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
Mala_Mi
Aktywny ✽✽✽
Posty: 751
Rejestracja: 18 lut 2013, 22:54
Choroba: CU
województwo: dolnośląskie
Lokalizacja: Wrocław

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Mala_Mi » 15 wrz 2013, 23:24

dlatego ja wybieram ciasta, które zawsze wychodzą choćby nie wiem co ;)
29 września 2012r. - pierwszy objaw
24 października 2012r. - diagnoza CU
30 listopada 2012r. - resekcja jelita grubego, wyłonienie ileostomii
17 grudnia 2012r. - reoperacja z powodu ropnia w miednicy mniejszej, usuwanie zrostów
29 kwietnia 2013r. - operacja z powodu niedrożności jelita cienkiego spowodowana licznymi zrostami

Co dalej nie wiem, ale mam dość :(

W przyszłości planowane wytworzenie j-poucha.

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Cinimini » 16 wrz 2013, 10:46

magdalene pisze: A jak przekroisz ciasto, to jest w środku upieczone?
Jest upieczone, ale nie jest puszyste tylko zbite.
Wczoraj upiekłam Ciasto ucierane z owocami - wstawiłam na dłuższy czas i wyższą temp. niż w przepisie, wyszło puszyste, ale się spaliło od spodu :D
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Cinimini » 16 wrz 2013, 11:57

Niszka pisze:Cinimini napisał/a:
Robiłam piaskowca, zebrę, jogurtowe z owocami, biszkopt z owocami i salceson...
Cinimini napisał/a:
Wczoraj upiekłam Ciasto ucierane z owocami
Muszę zapytać - kiedy Ty masz na to czas? :)
Jak Julek śpi i jeść nie woła :D
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Cinimini » 19 wrz 2013, 20:33

Nie!! To już jest szczyt!! Dziś zrobiłam babkę cytrynową z "papierka" i też opadła... I o co tu chodzi??
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Cinimini » 19 wrz 2013, 21:12

elwirka, dziękuję za sugestię. A o ile zmniejszyć temp. i ile wydłużyć czas tak +/- ?
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

kasinp
Znawca ❃❃
Posty: 2418
Rejestracja: 19 cze 2007, 17:48
Choroba: CD
województwo: pomorskie
Lokalizacja: Rumia
Kontakt:

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: kasinp » 20 wrz 2013, 12:14

Cini rób "rzucane" , mnie nigdy nie opadaja , po upieczeniu jak tylko wylączysz piekarnik , bierzesz gorącą blachę iz wysokosci kolan spuszczasz z łomotem o ziemie , bąbelki goracego powietrza ze srodka odbija i ciasto nie opadnie , nie ma bata , czysta fizyka. :)

(spuszczasz pionowo , blache , tak aby spadlo na ziemie , dywan czy deske do krojenia , ale musi nim wstrząsnąć tak konkretnie.)

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: obyty.z.cu » 20 wrz 2013, 13:46

kasinp pisze:bąbelki goracego powietrza ze srodka odbija i ciasto nie opadnie , nie ma bata , czysta fizyka.
ale tylko biszkopt chyba :wink:
taki na tort szczególnie,będzie równiutki.
Inne chyba już nie .
Czas,temperatura to podstawa,no może jeszcze można zrezygnować z proszku do pieczenia,np.kruche ciasto urośnie i bez niego.
Po eksperymentować też by można z termoobiegiem,krótszy czas pieczenia i równomierny rozkład temperatury itd...

Swoją drogą pamiętam pieczenie w prodiżach,ciasto się wlewało i nie ma siły ,zawsze się udawało :razz:
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

Awatar użytkownika
Cinimini
Znawca ❃❃
Posty: 2451
Rejestracja: 27 maja 2006, 10:25
Choroba: CD
województwo: łódzkie
Lokalizacja: łódź
Kontakt:

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Cinimini » 20 wrz 2013, 14:31

kasinp, no takiego sposobu to nie znałam :D
Certolizumab od lipca'08 do lutego'11 -
Była zakwalifikowana do resekcji j. grubego na 12/04/2011, ale zwiała spod noża :D
Remicade od 24/02/2012 - 07/01/2013 - odstąpiono od leczenia ze wzg. na CIĄŻĘ !! :D

JELITKO JESTEŚ ZDROWE !!

Obrazek

Awatar użytkownika
Raysha
Weteran ✿
Posty: 4274
Rejestracja: 06 sie 2006, 12:44
Choroba: CD
województwo: dolnośląskie

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: Raysha » 21 wrz 2013, 10:02

- Kochanie, co robisz?
- Rzucam ciastem by nie opadło

:E

Awatar użytkownika
obyty.z.cu
Doradca CU
Posty: 7789
Rejestracja: 28 lis 2008, 13:48
Choroba: CU
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: wielkopolska- Leszno

Re: Ciasta po upieczeniu opadają

Post autor: obyty.z.cu » 21 wrz 2013, 10:10

http://slodkoscinatalerzu.blox.pl/2012/ ... astem.html
Poniżej porównanie. Ciasta zrobione z tego samego przepisu, po lewej "rzucane", po prawej nie. Różnica widoczna gołym okiem, w grubości ciasta też.
nie mam co robić ,więc sobie googluje,nawet to ciekawe,temat "opadania" ogranicza się jednak do temperatury,ilości grzałek,czasu pieczenia,miejsca w piekarniku,przesiewania mąki,ciasto w lodówce,proszku do pieczenia,nie otwierania piekarnika w trakcie pieczenia, i cudownych dodatków typu sok z cytryny czy octu.
Warto poczytać innych...choćby pierwsze na które natrafiłem
http://kotlet.tv/jak-piec-ciasto
http://www.pysznie.pl/index.php?m=porady&p1=1&p2=1
http://forum.styl.fm/sposoby-na-zakalec.t21471.htm
http://www.mowimyjak.pl/styl-zycia/kuch ... 39722.html
„Przytulanie jest zdrowe. Wspomaga system immunologiczny, utrzymuje człowieka w dobrym zdrowiu, leczy depresje, redukuje stres, przywołuje sen, odmładza, orzeźwia, nie ma przykrych skutków ubocznych, jest więc po prostu cudownym lekiem ..."Każda droga zaczyna się od pierwszego kroku" . https://senmaluszka.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy kulinarne”