Haszysz odradzam lepiej młotkiem w głowę

...słuchanie płyt OK.
Zaostrzenia przychodzą i odchodzą są często nie do przewidzenia ale...
jest na to sposób tzn. wówczas stosujemy sensowny plan farmakoterapii po właściwej diagnostyce i tu Ty nie zastąpi ani Obyty czy jacekx lekarza gastroenterologa oraz współpracującego z nim lekarza POZ.
Musisz taki tandem stworzyć i na trzeciego do niego dołączyć.
Słuchając lekarzy i kierując się swoim rozumem bez paniki cierpliwie stosujesz farmakoterapię z obserwacją swego organizmu ( dobierasz właściwy zestaw leków przedyskutowany ze swoimi lekarzami) i czekasz cierpliwie.
U mnie poprawa ( podkreślam u mnie) jest od 1 tygodnia do 2 tygodni.
Sterydoterapia trwa mnimum 2-3 miesiące i przerwa jak zaskoczy czyli uzyskuję poprawę.
Jeśli mam spokój z jelitami to steryd przestaję używać.
W czasie zostrzenia jem potrawy lekkostrawne oraz piję napoje nie fermentujące oraz nie drażniące jelita (czyli zero nap. gazowanych, zero wina czy szampana, zero piwa .Wódki czy koniaków wtedy też unikam), zero mleka świeżego a także unikam ostrych przypraw.
Podkreślam swoje zaleczanie ustalam z lekarzem POZ który mnie prowadzi od 11 lat choroby (jest to ten sam lekarz) w zapasie mam i radzę się gastro ale tych w ciągu 11 lat miałem chyba 6 .
W tym roku też mam nowego lekarza. Od grudnia zeszłego roku lekarz ( nie był moim guru) mi się zmienił bo zmienił miejsce pracy.
Ja mam kilka chorób towarzyszących i 4 choroby NZJ.
Tak więc NZJ:
a) hemoroidy 2 rzędu
b) uchyłki
c) jelito drażliwe
d) jelito wrzodliwe- wrzody na jelicie grubym - tzw. autoagresja na jelicie bo organizm sam zwalcza czyli niszczy śluzówkę jelita z nieznanych jak na razie medycynie przyczyn
Choroby towarzyszące:
a) nadciśninie tętnicze
b) stan po zawale - stent w tętnicy
c) zakrzepica żył głebokich
d) kamica szczawianowa
d) zespół Meniera - głuchota
e) początki zaćmy
f) hiperglikemia
W sumie na dziś łykam na dobę 26 różnych tabletek
Sugreruję też posłuchać i poczytać Obytego oraz Mamci - ich rady są OK.
Leki mają interakcje dlatego dobrze tak je ustawić by się nie znosiły .
W tym celu jest taka strona Ministerstwa Zdrowia do sprawdzania interakcji postaram się podać jej nazwę czy link ale też możesz podpytać się o nią w aptece.
http://bil.aptek.pl/servlet/interakcje/list
Pozdrawiam.
jacekx