Moje objawy i badania

Nie mam diagnozy.

Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy

ODPOWIEDZ
charlie_kr
Debiutant ✽
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 21:27
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakow

Moje objawy i badania

Post autor: charlie_kr » 21 cze 2013, 21:47

Witajcie,
Na początku witam wszystkich na forum, bo to mój pierwszy post.

Moje problemy z brzuchem zaczęły się jakieś 5 lat temu. Jestem osobą młodą, aktualnie mam 24 lata.
Jestem szczupły - mam 175 cm wzrostu i ważę 66 kg. Zawsze chciałem przytyć, ale jakoś nie potrafię.

Problem zaczął się od tego, że zaczął pobolewać mnie lewy bok. Pod żebrami. Myślałem, że to jakaś niestrawność, albo coś. Ale przeszło więc się nie przejmowałem. Później ból znów się pojawił i znów przeszedł. Czasami nie bolało mnie przez miesiąc a czasami bolało mnie kilka dni bez przerwy. To taki ból jakby ktoś cały czas przyciskał palcem ( lekki)
- dodatkowo po lewej stronie pojawiło mi się takie dziwne zgrubienie - odnoszę wrażenie, żę mój prawy bok i lewy bok nie jest symetryczny. To coś pojawiło się w miejscu, gdzie miałem szyty brzuch po zabiegu usuwania żylaków powróżka nasiennego. - dokładnie nad miejscem szycia.

Obrazek

Jakiś czas temu pojawiła mi się fałdka skóry przy odbycie (podejrzewałem hemoroidy). Nie odczuwałem żadnych bólów, ani swędzenia. Czasem widziałem na papierze krew - świeżą.
Zbagatelizowałem sprawę i nauczyłem się z tym żyć, bo kew raz była a raz nie. Minął jakiś czas, generalnie podczas tego odżywiałem się niezdrowo. Jadłem raz często, raz rzadko, wiadomo - jak to student :) Często jadłem na noc.
Piłem colę, napoje, jadłem mocno przyprawione rzeczy.

Od pewnego czasu mam dziwne objawy:
- mój stolec jest dziwnej konsystencji. Raz jest normalny - gruby i w miarę twardy, jednak częściej zdarza się taki miękki, ale nie papkowaty. Często ma kolor jasno-brązowy, a nawet żółty. Często zostaje na muszli ślad po stolcu. Zdarzało się, że robiłem stolec szklisty, tak jakby pokryty śluzem.
Generalnie wypróżniam się rano, koło południa, wieczorem Średnio 4 razy dziennie. Czasami jednak dostaję biegunkę,tzn nagle mnie spina, oblewają poty i robię rzadką kupę.
Zdarzają się również zaparcia, zwłaszcza po biegunkach. Jeśli mnie przeczyści, to przez 2 dni mogę nie robić nic.

- czasami jak dostanę biegunki, to już jak wszystko ze mnie wyleci, to gdy napieram na klozecie, to leci ze mnie taka śmierdząca woda, jakby zmieszana ze śluzem.
- Zdarza się, że w stolcu mam niestrawione resztki jedzenia, zwłaszcza pestki z bułek, kukuryrzę. szpinak.
Zauważyłem też kilka razy (może z 5razy) taką dziwną skórkę w stolcu, jakby nabłonek? wygląda to jak skórka od cebuli.
- miałem kilka stolców z domieszką krwi - jasnej i gołym okiem widocznej tylko na zewnątrz stolca

- do tego wszystkiego mam wzdęty brzuch (jakbym połknął balon) oraz słychać i czuć przelwanie - strzelanie a nawet takie jakby wiercenie w brzuchu. Raz w jelitach, raz wyżej.
- mam gazy (zwłaszcza ostatnio) Gazy są piekące, tak jakby były gorące
- pojawiły mi się 2 zewnętrzne hemoroidy. Początkowo bolały, ale je zaleczyłem maścią i oprócz tego, że są nie dają żadnych objawów, ale nie zniknęły całkowicie
- Zdarza się, że robię płaski stolec (jakby zgnieciony po bokach) lub cienki jak palec - po biegunkach - czy to możliwe, że zgniatają go hemoroidy podczas wychodzenia z odbytu, czy to może być coś groźnego wewnątrz?
- Czasami (raz na 2 tygodnie, czasami raz na miesiąc od około roku) mam takie dziwne chwilowe bóle w odbycie. Jakby ktoś kuł mnie igłą przez 5 sekund i mija.
- Po wypiciu mleka albo kawy z mlekiem (i jedno i drugie piję bardzo rzadko) minie 10 minut i już muszę do toalety
- Odnoszę wrażenie, że jestem przemęczony, szybko się denerwuję, nawet ostatnio zapomniałem o znajomych, bo tylko myślę co mi dolega.


Byłem u lekarza rodzinnego, podejrzewała trzustkę, zrobiła mi usg, wszystko jest w porządku. Zrobiła mi badania krwi, moczu również pod kątem trzustki, wątroby i tak dalej - wszystko w normie. Mam lekko podniesione OB - wynik 15 a norma do 8.

Boję się, bo naczytałem się różnych dolegliwości, panicznie boję się raka, bo teraz tyle się słyszy o tych wszystkich chorobach..

Kolonoskopię mam za 3 tygodnie - prywatnie w znieczuleniu ogolnym za jednym zamachem z gastroskopią. Nie boję się badania, ale boję się panicznie tego, co usłyszę po badaniu..
Czytałem o CU, CD, rakach, stanach zapalnych, stomiach i tak dalej..
Jestem młody, a takie problemy..

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Moje objawy i badania

Post autor: robert89 » 21 cze 2013, 23:37

Cześć.

Jak widzisz choroba może przytrafić się każdemu. Nawet w naszym wieku. Jednak nie ma co się zamartwiać na zapas. Twoje objawy mogą wskazywać na wiele chorób jak NZJ lub IBS. Jednak bez dokładnych badań nic nie można powiedzieć. Wiem tylko, że twoje objawy są podobne do moich, jednak nie do końca. Przy chorobie Crohna najczęściej wyczuwalny opór lub jak kto woli, guz zapalny jest zlokalizowany w prawym dole biodrowym. Choć niczego nie można wykluczyć. Zgrubienie w okolicy blizny pooperacyjnej to może być przepuklina, chociaż nie wiem jak ona wygląda. Ale chyba byłaby bolesna. Może ktoś inny będzie w stanie coś na ten temat powiedzieć. Ze swojej strony polecam zbadać poziom CRP,OB , zrobić morfologię i właśnie kolonoskopię. Jeśli te badania nic nie wykażą, trzeba szukać dalej.

Powodzenia.
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

Awatar użytkownika
Natuśka
Ekspert ✿✿
Posty: 5135
Rejestracja: 29 kwie 2009, 12:58
Choroba: CD
województwo: małopolskie
miasto: Kraków
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: Moje objawy i badania

Post autor: Natuśka » 21 cze 2013, 23:46

Jestem młody, a takie problemy..
Nie Ty pierwszy i nie ostatni :wink:

charlie_kr, kolonoskopia może być kluczowym badaniem- może wiele potwierdzić, ale i wykluczyć, więc nie martw się o to, co usłyszysz, ale miej nadzieję, że to badanie nasunie jakieś konkretne rozpoznanie. Nie ma nic gorszego, gdy coś dolega, a nikt nie potrafi tego zdiagnozować... :neutral:
Na zawsze razem... :*

Podpisano:Twój Crohn :flowers:

Aktualnie: Szczęśliwsza, bo krótsza :smile: + Methypred 8 mg na jelita, Humira na stawy.
W planach : Realizacja punktu 2 :E

1. 19.11.2012- hemikolektomia prawostronna metodą laparoskopową :D
2. Normalne życie...
3. ZZSK mam, ale nikomu nie oddam :razz:

charlie_kr
Debiutant ✽
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 21:27
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakow

Re: Moje objawy i badania

Post autor: charlie_kr » 21 cze 2013, 23:49

Ale co można ewentualnie podejrzewac?

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Moje objawy i badania

Post autor: robert89 » 21 cze 2013, 23:58

Objawy są nieswoiste, czyli to może być wszystko. U mnie podejrzewano zespół złego wchłaniania, Celiakię, wrzody, ibs i na końcu dopiero Leśniowskiego-Crohna.
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

charlie_kr
Debiutant ✽
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 21:27
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakow

Re: Moje objawy i badania

Post autor: charlie_kr » 22 cze 2013, 00:01

i wycięto Ci jelito i wstawiono jakiś zamiennik?

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Moje objawy i badania

Post autor: robert89 » 22 cze 2013, 00:08

Jakby istniały zamienniki jelita, to zawsze by była jakaś opcja:)

Nigdy w tej chorobie nie wycinają całego jelita. Leczenie jest zachowawcze. Ja straciłem nieco ponad 30cm jelit razem. Uprzedzam pytanie, nie mam stomii. Także w tej chwili wracam do normy jak w zamierzchłych czasach przed chorobą.

P.s jeśli nie jesteś kobietą co widać na zdjęciu, zmień ustawienie w profilu :razz:
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

charlie_kr
Debiutant ✽
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 21:27
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakow

Re: Moje objawy i badania

Post autor: charlie_kr » 22 cze 2013, 00:12

O, faktycznie muszę to zmienić :D
Więc co Ci operowano i jak to wyglądało i wygląda?
Skoro nie masz ani stomii ani zamienników, normalnie się załatwiasz przez odbyt?
Przepraszam za takie pytania, ale człowiek to bardzo ciekawska istota.

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Moje objawy i badania

Post autor: robert89 » 22 cze 2013, 00:19

Już zdążyłem się przyzwyczaić, że na tym forum takie rozmowy to norma:)

Jeśli Cię to trochę uspokoi, to tak, załatwiam się normalnie. Chirurg zrobił zespolenie jelita cienkiego z grubym. Tu masz mój opis operacji: viewtopic.php?t=14537
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

charlie_kr
Debiutant ✽
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 21:27
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakow

Re: Moje objawy i badania

Post autor: charlie_kr » 22 cze 2013, 00:26

W takim razie gratuluje wytrwalosci.
Mimo wszystko mam straszne mysli chcialbym byc juz po badaniu..

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Moje objawy i badania

Post autor: robert89 » 22 cze 2013, 14:58

To daj znać jak poszło badanie.

Co do wytrwałości, to moja sytuacja nie jest zła. Jak poczytałbyś trochę forum, to byś się dowiedział, że są osoby, które mają gorzej. A ja się leczę dopiero nieco ponad pół roku.
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

charlie_kr
Debiutant ✽
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 21:27
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakow

Re: Moje objawy i badania

Post autor: charlie_kr » 25 cze 2013, 18:30

Podaje moje ostatnie wyniki krwi:

WYNIK NORMA

RBC 5,34_____ 3,50 - 5,50
HCT 46_____ 35 - 49,5
MCV 86,1_____ 83 - 103
RDW 11,3_____ 11 - 16
HGB 16,1_____ 11,5 - 16,5
MCH 30,1_____ 28 - 34
MCHC 35_____ 32 - 36
PLT 153_____ 150 - 400
PCT 0,17_____ 0,11 - 9,99
MPV 10,2_____ 8 - 12
PDW 16_____ 9 - 14
WBC 5,1_____ 3,5 - 10
LYMF 1,9_____ 1,2 - 3,5
MID 0,7_____ 0,1 - 1
GRAN 2,5_____ 1,4 - 7

CZY Z TYCH WYNIKÓW MOŻNA POTWIERDZIĆ ALBO WYKLUCZYĆ RAKA?

robert89
Początkujący ✽✽
Posty: 83
Rejestracja: 27 maja 2013, 13:25
Choroba: CD
województwo: lubuskie
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: Moje objawy i badania

Post autor: robert89 » 26 cze 2013, 00:37

charlie_kr pisze:CZY Z TYCH WYNIKÓW MOŻNA POTWIERDZIĆ ALBO WYKLUCZYĆ RAKA?
Nie masz co narzekać na swoje wyniki. Ja w tej chwili mam znacznie gorsze. A odpowiedź na twoje pytanie brzmi: nie. To by było jak wróżenie z fusów :wink: Chociaż przy dużym wyniszczeniu organizmu zawsze widać odchylenia w morfologii. Ale u Ciebie prawie wszystkie wyniki w normie. Jeden z niewielkim odchyleniem, ale dotyczy zróżnicowania płytek krwi i nic konkretnego mi nie mówi.

Skąd u Ciebie taki pesymizm? Jest milion innych chorób poza nowotworami :razz:
A to zgrubienie to przypadkiem nie przepuklina?
wzrost/waga: 173cm/63kg leki (aktualnie): Pentasa 3g., Sanprobi IBS 1x1, Humira.
Obecnie po Hemikolektomii prawostronnej (07.05.2013r.)

charlie_kr
Debiutant ✽
Posty: 12
Rejestracja: 21 cze 2013, 21:27
Choroba: w trakcie diagnozy
województwo: małopolskie
Lokalizacja: krakow

Re: Moje objawy i badania

Post autor: charlie_kr » 26 cze 2013, 08:43

Aaa zapomniałem jeszcze, że wynik OB mam 15 a norma to do 8..

Z tym zgrubieniem, to wszyscy mi mówią, że to zrost,chociaż nie wydaje mi się, bo odczuwam czasem jakby takie gniecenie w tym miejscu. Kolonoskopię i gastroskopię mam na 6 lipca..

Awatar użytkownika
maggie0278
Mistrzunio ❃❃❃
Posty: 3162
Rejestracja: 17 lut 2008, 21:26
Choroba: CU u rodzica
województwo: wielkopolskie
Lokalizacja: obywatel świata
Kontakt:

Re: Moje objawy i badania

Post autor: maggie0278 » 26 cze 2013, 22:43

Co do wyników to na serio nie ma się do czego przyczepić.

OB jak najbardziej w normie, moja córka w remisji - aktualnie bez żadnych objawów choroby - ma OB 49.

Nie nakręcaj się charlie_kr, tylko w spokoju czekaj na
charlie_kr pisze: Kolonoskopię i gastroskopię mam na 6 lipca..
A 6.07 to sobota, to prywatnie robisz te badania ? Tak z ciekawości pytam....

Pamiętaj tylko, że najważniejsze to żeby POBRANO WYCINKI DO BADANIA ! Podczas koloskopii i gastroskopii.

Jest to konieczne, bo czasami jest tak, że makroskopowo (czyli to co lekarz wykonujący badanie - endoskopista - widzi na ekranie) jest czysto ale dopiero pobrane wycinki do badania histopatologicznego, w ocenie mikroskopowej mogą coś wykazać.

Zdarzają się błędy, że nie pobierają wycinków ale nie jest to zgodne z procedurą diagnostyczną i z obowiązującym standardami.
Jeśli badania, to tylko pod warunkiem pobrania wycinków i to z ewentualnie zmienionych chorobowo miejsc, jak i nie.

Trzymam kciuki za pomyślność owych badań :roll:
Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły :(
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji :(
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Izba Przyjęć - Nie Mam Diagnozy”