Witam !
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
-
- Debiutant ✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: mazowieckie
Witam !
Witam, mam 25 lat. Przypuszczam, że od 6 roku życia cierpię na przewlekłe zapalenie jelita grubego. Niestety pomimo licznych wizyt u "lekarzy specjalistów" nikt nie pomyślał, że może mi coś dolegać i na moje uporczywe wzdęcia i zbieranie się gazów przypisywali mi espunisan.
Byłam zawsze osobą szczupłą i moje wzdęcia objawiają się tym, jakbym połknęła piłkę - mam napuchniętą dolną część brzucha - poniżej pępka. Dodatkowo jak dotykam tego wzdęcia czuję przelewanie i dyskonfort. Co jest nie typowe to to, że nie występują u mnie biegunki ani zaparcia.
Podejrzewałam u siebie celiakię, bo na wynikach badań z krwi wyszło mi pozytywny wynik przeciwciał antygliadynowych. Od lekarza dostałam skierowanie na kolonoskopię i wyniku pobrania do histopatologii z wycinka odbytnicy stwierdzono przewlekłe zapalenie jelita.
Kolejny lekarz przypisał mi kurację Asamax 2x1 i do tego spasmoline.
Mam do was pytanie - po jakim czasie odczuwa się poprawę ? Czy takie zapalenie jest w ogóle uleczalne ? Czy też tak macie, że wzdęcie pojawia się niezależnie od tego co zjecie ? Ja mam wyćwiczone mięśnie brzucha i normalnie mam brzuch płaski, jednak przy wzdęciu po prostu mi puchnie. Czy to normalne ?
Pozdrawiam
Byłam zawsze osobą szczupłą i moje wzdęcia objawiają się tym, jakbym połknęła piłkę - mam napuchniętą dolną część brzucha - poniżej pępka. Dodatkowo jak dotykam tego wzdęcia czuję przelewanie i dyskonfort. Co jest nie typowe to to, że nie występują u mnie biegunki ani zaparcia.
Podejrzewałam u siebie celiakię, bo na wynikach badań z krwi wyszło mi pozytywny wynik przeciwciał antygliadynowych. Od lekarza dostałam skierowanie na kolonoskopię i wyniku pobrania do histopatologii z wycinka odbytnicy stwierdzono przewlekłe zapalenie jelita.
Kolejny lekarz przypisał mi kurację Asamax 2x1 i do tego spasmoline.
Mam do was pytanie - po jakim czasie odczuwa się poprawę ? Czy takie zapalenie jest w ogóle uleczalne ? Czy też tak macie, że wzdęcie pojawia się niezależnie od tego co zjecie ? Ja mam wyćwiczone mięśnie brzucha i normalnie mam brzuch płaski, jednak przy wzdęciu po prostu mi puchnie. Czy to normalne ?
Pozdrawiam
- ita71
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: pomorskie
Re: Witam !
Witaj

U każdego jest inaczej...poczytaj forumanitaow pisze:po jakim czasie odczuwa się poprawę ?

Nigdy nie mów nigdy...
- madziula
- Aktywny ✽✽✽
- Choroba: w trakcie diagnozy
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
witam
co do wzdec, to wielu z nas zdarzaja sie one czesto, ale jednak dieta tez ma na to wplyw. no i przy wzdeciach nagle "zachodzi sie w ciaze"
wiec nawet przy plaskim brzuchu widac.

kokodżambo i do przodu
podejrzenie choroby Crohna
podejrzenie choroby Crohna
-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
Hello anitaow
A co dokładnie wykazały wyniki histopatologiczne? Bo ciężko coś Tobie odpowiedzieć, może za mocne ćwiczenia robisz na mięśnie brzucha? Wyeliminuj na jakiś czas mleczne produkty,rodzynki itp. wsumie takie które mogą powodować wzdęcia, i najważniejsze przejrzyj dokladnie forum , powinnaś tutaj znaleźć dużo pomocnych informacji.
Pozdrawiam

A co dokładnie wykazały wyniki histopatologiczne? Bo ciężko coś Tobie odpowiedzieć, może za mocne ćwiczenia robisz na mięśnie brzucha? Wyeliminuj na jakiś czas mleczne produkty,rodzynki itp. wsumie takie które mogą powodować wzdęcia, i najważniejsze przejrzyj dokladnie forum , powinnaś tutaj znaleźć dużo pomocnych informacji.
Pozdrawiam

-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- Kontakt:
Przy takiej dawce poprawy można w ogóle nie odczuć. A jak wynik gastroskopii???
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
- Lemoni
- Doświadczony ❃
- Choroba: CD
- województwo: -- poza Polską --
- Kontakt:
Hej;)
-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
Witaj na forum 

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CU
- województwo: łódzkie
- Kontakt:
Witaj i pozdrawiam 

- maggie0278
- Mistrzunio ❃❃❃
- Choroba: CU u rodzica
- województwo: wielkopolskie
- Kontakt:
Witam serdecznie ! Bardzo długo chorujesz ale dobrze , że masz diagnozę ; teraz już powinno być tylko lepiej 

Aktualnie : Pentasa 1x2gr, Imuran obniżono do 50mg z uwagi na podwyższony poziom thioguaniny, Biopron 9 2x1, Omega-3, Calperos+Vit.D3
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły
Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji
Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
Czopki Salofalk, wlewy z Pentasy, wlewy z Corhydronu, Budenofalk Foam, Cyklosporyna -leki, które w ogóle nie pomogły

Włączono Infliksymab, który nie zaindukował remisji

Humira od września 2012r do maja 2013. REMISJA!
dodatkowo Astma Oskrzelowa (Alvesco, Zafiron, Ventolin)
- CzarnaMamba
- Doświadczony ❃
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
-
- Początkujący ✽✽
- Choroba: CD u partnera
WitaMY!