Witam serdecznie!
Moderatorzy: Anette28, Moderatorzy
Witam serdecznie!
O chorobie męża (Crohn) dowiedzieliśmy się kilka dni temu i od tego czasu przeglądam forum. Znalazłam tu wiele interesujących informacji. Postanowiłam się zarejestrować i ze wszystkimi przywitać.
W środę mąż będzie miał pierwszy wlew remicade. Z niecierpliwością czekamy na jego efekty.
W środę mąż będzie miał pierwszy wlew remicade. Z niecierpliwością czekamy na jego efekty.
-
- Znawca ❃❃
- Choroba: CU
- województwo: wielkopolskie
Re: Witam serdecznie!
Witam Ciebie oraz męża na forum
.
Mam nadzieje ze na forum znajdziesz wszystkie interesujące Was informacje.

Mam nadzieje ze na forum znajdziesz wszystkie interesujące Was informacje.
-
- Specjalista od Spraw medycznych
- Choroba: CD u dziecka
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Diagnoza i infliximab na dzień dobry - jak chorować to w Norwegii. U nas, aby dostać biologiczne trzeba polec na wszystkich innych polach. I należą się tylko 3 dawki. Nie żebym każdemu każdemu CuDakowi chciała serwować biologiczne, ale jest coraz więcej doniesień, że biologiczne podane na początku zmienia przebieg choroby.
Przyłacz się do Towarzystwa J-elita. Działamy dla waszego dobra, ale bez Waszej pomocy niewiele zrobimy.
-
- Debiutant ✽
- Choroba: osoba zainteresowana
- województwo: mazowieckie
- Kontakt:
Witaj zono77

- leila
- Doświadczony ❃
- województwo: zachodniopomorskie
masz racje Mamciu nawet długi staż choroby i zadnego biologicznego
były czasy ze lekarz uwazał ze encorton to moj wymysł
witaj
były czasy ze lekarz uwazał ze encorton to moj wymysł
witaj
Mąż ma 2 przetoki. Lekarze twierdzą, że remicade je zaleczy, dlatego zdecydowali się właśnie na ten sposób leczenia. Nie wiem jakie leki dostanie później, wiem że teraz przez ok. rok będzie co 8 tyg. chodził na wlewy. Dostał dwie ulotki o lekach, które stosuje się w Norwegii - Remicade i Humira. O żadnych innych lekach nie był jeszcze informowany, na te kilka dni zanim rozpocznie terapię biologiczna dali mu Imurel.
Nasza historia chorowania zaczęła się już dawno temu w Polsce (w Norwegii mieszkamy krótko). Odkąd pamiętam (a jesteśmy razem 15 lat) mąż miał silne bóle brzucha i stawów. Do WC chodził 4-5 razy dziennie, ale sądziliśmy że ma doskonałą przemianę materii – nie były to biegunki. Zawsze był szczupły, czasami martwiłam się, że słabo gotuję, jak mu waga przy wzroście 180 cm. spadała do 60 kg, ale trwało to kilka miesięcy i później trochę przybierał. Dostawał kilka razy skierowanie do gastrologa, ale nikt niczego nie wykrył. 4 lata temu pierwszy raz w Polsce trafił do szpitala z ropniem przy odbycie, wtedy znaleźli też szczelinę. Ropień nacięli, oczyścili, o szczelinie poinformowali, że kiedyś trzeba ją będzie zrobić i tyle! Dalej męczył się z bólami brzucha i stawów, brał leki na wrzody i przeciwzapalne na stawy. Dolegliwości nie były tak ogromne, jak te o których czytałam tutaj na forum, myślę że trochę zbagatelizowaliśmy sprawę, powinniśmy domagać się więcej badań, może ja powinnam poszukać czegoś w internecie.
W lipcu mąż znowu trafił do szpitala z ropniem przy odbycie, na szczęście tym razem do szpitala w Norwegii. Dopiero tutaj po przynajmniej 10 latach chorowania skończyło się na wykryciu Crohna.
Dziękuję za miłe przyjęcie!
Nasza historia chorowania zaczęła się już dawno temu w Polsce (w Norwegii mieszkamy krótko). Odkąd pamiętam (a jesteśmy razem 15 lat) mąż miał silne bóle brzucha i stawów. Do WC chodził 4-5 razy dziennie, ale sądziliśmy że ma doskonałą przemianę materii – nie były to biegunki. Zawsze był szczupły, czasami martwiłam się, że słabo gotuję, jak mu waga przy wzroście 180 cm. spadała do 60 kg, ale trwało to kilka miesięcy i później trochę przybierał. Dostawał kilka razy skierowanie do gastrologa, ale nikt niczego nie wykrył. 4 lata temu pierwszy raz w Polsce trafił do szpitala z ropniem przy odbycie, wtedy znaleźli też szczelinę. Ropień nacięli, oczyścili, o szczelinie poinformowali, że kiedyś trzeba ją będzie zrobić i tyle! Dalej męczył się z bólami brzucha i stawów, brał leki na wrzody i przeciwzapalne na stawy. Dolegliwości nie były tak ogromne, jak te o których czytałam tutaj na forum, myślę że trochę zbagatelizowaliśmy sprawę, powinniśmy domagać się więcej badań, może ja powinnam poszukać czegoś w internecie.
W lipcu mąż znowu trafił do szpitala z ropniem przy odbycie, na szczęście tym razem do szpitala w Norwegii. Dopiero tutaj po przynajmniej 10 latach chorowania skończyło się na wykryciu Crohna.
Dziękuję za miłe przyjęcie!
- CzarnaMamba
- Doświadczony ❃
- Choroba: nie ustalono
- województwo: dolnośląskie
- danaK34
- Początkujący ✽✽
- województwo: śląskie
Witaj!
Nigdy nie jest tak, że wszystko zależy od Ciebie.
Nigdy nie jest tak, że nic nie zależy od Ciebie
Nigdy nie jest tak, że nic nie zależy od Ciebie
-
- Weteran ✿
- Choroba: CD
- województwo: lubelskie
- Kontakt:
witaj na forum 

Nie istnieją żadne określone potrawy, które zasadniczo wpływają na ciężkość przebiegu lub na rodzaj nawrotu choroby u wszystkich pacjentów.
poradnik żywieniowy Falka
poradnik żywieniowy Falka
- Miła
- Początkujący ✽✽
- województwo: kujawsko-pomorskie
Witam Was serdecznie, trzymam kciuki i życzę powodzonka 

"Dobrze widzi się tylko sercem.
Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu."
Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę
Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu."